Forum Romanesc de Cercetare
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ce frumos a fost candva !!!

2 participanți

In jos

Ce frumos a fost candva !!! Empty Ce frumos a fost candva !!!

Mesaj  meteor Lun Iun 08, 2015 12:50 am

Pe de o parte vreau progres si modernizare (mai degraba cred ca vine de la  efectul de a privi in gradina vecinului si automat a vrea sa ai ca si el), pe de alta o urasc si nu imi place deloc.

Cei ce v-ati nascut si trait la apartamente, nu ati avut ocazia sa traiti la tara, in locuri frumoase, atunci nu aveti noroc si cred ca eu voi fi neinteles aici.

Aici as vrea cit posibil de realist sa se descrie acele timpuri si de a se evidentia cit de frumoasa a fost natura atunci, cit de strinsi taranii au fost cu natura, cum a fost viata lor frumoasa.

Timpurile celea din trecut, anii lui 1800', 1500' , Grecia, Roma, India antica ce timpuri au fost. Sa luam de exemplu teritoriile Romaniei (si in jurul ei) anii 1800'. Ce stil frumos aveau atunci scriitorii?! De ce oare?!..
Sunt interesat de multe lucruri cum se faceau atunci. De exemplu : 1. Rotile la car 2. Cum se faceau metalele 3. Cum se construiau corabiile 4. cum se faciau casele din lemn (aceasta mai mult cred la tarile nordice) 4. Cum, cu ce pescuiau oamenii 5. Cum se faciau butoaile ,.. in general intreaga lor activitate zilnica si anuala. Daca aveti surse postati-le.
Imagini, video, etc. din ziua de azi si nu numai din sate si asezari taranesti (adevarate, nu cu bautul, fumatul zilnic la crisma, vizionarea TV, mobile, masini, motoare) din diferite zone (montane, de ses, linga ape, etc.) la diferite etnii [la o emisiune Ro am vazut cum filmau o familie de tarani care traiau in munti si se ocupau cu pastoritul si prelucrarea laptelui. Ce minunatii de locuri si ce viata frumoasta aveau acesti oameni.

meteor

Data de înscriere : 11/04/2015

Sus In jos

Ce frumos a fost candva !!! Empty Re: Ce frumos a fost candva !!!

Mesaj  mm Mar Iun 09, 2015 10:32 pm

. Esti un mare poet, "traditionalist" dupa exprimarea contemporana. Stiu cum era la tara pe vremuri deoarece in timpul verii mai stateam la bunica la tara. Era f. fain ca dupa ce apunea soarele trebuia sa ne culcam ca nu era curent electric. Traiam in ritmul naturii.

. S-au dus vremurile acelea, nici macar mustele nu mai traiesc in ziua de azi. Pe vremea bunicii mustele "tapetau" peretii, erau cel putin 1000 de muste pe peretii bucatariei de vara, seara. In curtea in care intorceai carul cu boi acuma de-abia incap patru autoturisme de lux, vacile au disparut din grajd si fratele mamei mele (care a mostenit casa bunicei mele, de mult raposate) a facut un fel de discoteca din grajdul vacilor. Raul ce trecea la 10 m de casa bunicei, facea asa un zgomot de mare ca de-abia puteam dormi din cauza zgomotului lui (era un zagaz/stavilar chiar in dreptul casei), apa mi-ajungea la genunchi si bunica gatea cu apa din rau, noi copiii prindeam pestii cu mana pe sub stavilar. Anul trecut am fost pe acolo si albia raului era uscata deoarece apa era captata de la izvoare. Satul exista dar taranii au disparut cu totul. Traim apocalipsa satelor romanesti.

mm

Data de înscriere : 12/01/2011

Sus In jos

Mesaj  meteor Joi Iun 11, 2015 12:04 am

Smile  istoria cu mustele exact asa a fost si la buneii mei

In talentul de exprimarea melancolica (melodioasa, poetica, exacta cu realitatea) is slab in asa arie. Sunt locuri, au fost asa evenimente frumoase care nu pot sa le exprim deplin. Dar uneori arat direct unor prieteni de ai mei ce momente si privelisti frumoase sunt (iarna zapada aproape un metru in padure de stejari, liniste doar undeva in apropiere auzindu-se o ciocanitoare si din cind in cind auzindu-se si zburind cite un corb,.. sau vara cintecul pupazei in tei, jur in prejur un miros inbetator, o priveliste extraordinara mai ales in zorii zilei cind razele de soare incep sa strapunga printre frunzile copacilor) eu ii arat, ii spun, din partea sa 0 emotii.

Totusi nu ai trait deplin la tara, cum sa inteleg, pacat.

Eu cred caci se pot face asa sate la care sa se tinda a duce traiul ca a anilor 1800', unora le-ar parea hazliu poate, dar pasionati de natura si de tara (si satuli de tehnologii avansate, etc.) persoane ca mine sunt mai multe. Doar in cazuri anumite sa se apeleze la medicina si alte unelte contemporane (de exemplu studiul cu cartea,tocul, caetul in mina cred ca ar avea unele avantaje fata de calculator. )

Apocalipsa satelor nu e numai in Romania, dar cam peste tot. Nu ca sa duc politica (mai ales ca azi politica Rusiei e negioaba) , dar de exemplu ce ar putea spune pictura (una din o multime de alte frumuseti) a pictorului rus Ivan Shishkin (daca gasiti si alte remarcabile a altor pictori postatil-le)?!
Ce frumos a fost candva !!! 7c23b0bc9b1d
Eu de exemplu asa presupun: Pe atunci taranii (deci marea majoritate a populatiei) munciau de zori pina seara si nu aveau timp de baut si dormit sub garduri (ca azi), de a se ocupa cu banditismul, etc. Deoarece aceste ogoare trebuiau prelucrate aproape manual (doar nu erau atunci combine, mori, tractoare, etc.).
Taranul din toamna trebuia cu boii/caii sa are, sa samene, sa coseasca, sa puna la pastrat, sa macine , sa coaca piinea ca in sfirsit sa o puna pe masa. In un fel oarecare mie imi pare frumos acest proces.

Ok, povestea aceasta cu tehnologia in agricultura nu a facut rau altor tari (de exemplu sa spunem Olanda) ca in rezultat majoritatea oamenilor sa stea cu paharul in mina, totusi a fost ceva specific cu frumusetea sa in acele timpuri din trecut.

meteor

Sus In jos

Mesaj  meteor Sam Iun 13, 2015 6:57 pm

Procesul de secare a foarte multe (daca nu cam toate merg spre secare) a izvoarelor, riurilor, lacurilor e cam peste tot in zonele geografice din jurul nostru.

Tin minte cum nu departe de casa mea cu vreo 15 ani in urma plecam la pescuit. Iazul a fost de dimensiuni relativ mici, nu era adinc, inconjurat cu papura. Inprejurul iazului (din doua parti inconjurat de dealuri) dealurile stau impadurite cu copaci de pin, salcim, stejar, arbusti coacaza, corn. Iazul daca nu avea adincimi mari, forma o coada lunga-lunga in special primavara (dupa iernile incarcate cu zapada; toamna, primavara ploi dese. Vara se micsorau dimensiunile iazului). Din primavara devreme pe coada iazului domneau cirdurile de cocostirci. Deseori veneau familii cu lebede (dar din cauza unor salbataciuni care s-au apucat de impuscat de mult timp nu se mai vad).
Batrinii care de mici au crescut in capatul indepartat unde se termina iazul (+ vreo 1,5 km) spun ca in copilarie iazul a fost mult mai mare, coada iazului ajungind pina in gradinile lor.
Cind plecam la pescuit peste frate nu gluma. Pestele era marunt (aproximatiiv cit palma) dar muult si foarte gustos (negatind la faptul ca se prindea cu orice si oricind ).
Azi iazul e uscat beton. Am vrut cu vreo 5 ani in urma splec la acest iaz sa pescuesc + amintiri placute dar am ramas socat. Nu stiu poate din cauza papurei care a crescut enorm de multa si a uscat iazul, poate din cauza ca unii "antreprenori" pompau apa din iaz pentru irigarea gradinei (mai sunt nemijlocit in preajma iazului ceva gradini mici) dar regretabil e ca nu mai este iazul cu tot ce a avut, a fost un loc de odihna minunat.

In general in ultimul timp secarea izvoarelor, iazurilor, lacurilor cred ca e din cauza climei. Buneii spun ca in trecut iarna a fosta iarna cu cite 1 m zapada, vreo -20C si tinea aproape o jumatate de an.

meteor

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum