41 de Curiozitati Tehnice "scurte"
Pagina 1 din 1
41 de Curiozitati Tehnice "scurte"
1. "Decrustarea" Krilului
. Metoda de decorticare a graului [poate a orezului] cu ajutorul aerului a fost aplicata si pentru extragerea partii carnoase a krilului (micile crustacee oceanice). Specialisti sovietici [rusi] au conceput o instalatie in care krilul fiert este antrenat cu un jet de aer intr-o incinta unde presiunea aerului sub crusta [crustaceelor] este mai mare decat presiunea atmosferica [!] exterioara. Crusta se sparge, dupa care restul separarii se produce in apa, unde crusta iese la suprafata iar carnea se lasa la fund. Tehnologia aceasta deschide calea exploatarii rezervelor uriase de kril [pentru alimentatie].
2. Dilatarea orbitei lunare
. Dupa cum s-a stabilit cu ajutorul locatiei laser, Luna se indeparteaza anual de Pamant cu aproape 4 cm. Astfel, presupun scientistii, in urma cu patru miliarde de ani distanta pana la Luna era de trei ori mai mica decat in prezent.
. Geofizicienii rusi considera [pe acesta baza] ca in urma cu 1,6 miliarde de ani teritoriile continentelor erau de aproape trei ori mai mici decat acum.
. [Nu se poate sti cand a aparut Luna pe orbita Pamantului. Poate sunt numai cateva sute de mii de ani. Eventuala datare exacta ar putea fi facuta daca geologii ar descoperi urmele unor maree in piatra...
. Totusi nu-mi trece altceva mai inteligent prin cap decat ca o astfel de informatie (destul de credibila data fiind "vechimea" ei si plasarea ei in contextul seriozitatii de atunci) -de fapt o masurare- atat de importanta (ptr. mecanica cereasca) ar trebui sa fie pusa la baza cunostintelor noastre despre cosmos. ]
3. Un numar de 300 de izvoare minerale noi
. Vulcanul noroios din apropierea comunei Starunia, Ucraina, a fost declarat monument al naturii. El s-a format dupa cutremurul din 1977 [acelasi oare cu cel din Bucuresti?]. Emanatiile de titei si gaze din vulcan avertizeaza despre cresterea seismicitatii in zonele limitrofe lui [??!] Specialistii apreciaza ca si cele 300 de noi izvoare minerale sunt legate tot de aparitia lui.
. [M-as fi mirat si de aparitia unui singur izvor cu apa minerala dar sa apara 300 de izvoare e peste imaginatia mea.
. La o cautare pe G. Earth constat ca Starunia e o localitate aflata la 400 m alt. pe valea Bistriţa (da, e pe fostul teritoriu romanesc din nordul Maramuresului, la nord de Borsa, in Carpati), localitate in sudul careia se afla un deal de 500 m alt. pe a carui coama se vad cateva mici locatii de "tip industrial" si aproape in fiecare locatie este cate o balta mica (de petrol?), ba chiar se vad si rezervoare mari (de petrol), ce ma duc cu gandul la niste exploatari petroliere.]
4. Chefir
. Patria de origine a chefirului este Caucazul de nord. Locuitorii asezarilor de munte prepara din strabuni o bautura spumoasa cu o maia speciala ce s-a numit ulterior chefir. Acum se prepara la scara industriala.
. Chefirul normalizeaza functiile stomacului: ciuperca de chefir asigura formarea de antibiotice naturale ce distrug bacteriile patogene, inclusiv agentii tuberculozei.
5. Material fotosensibil fara argint
. Specialisti bielorusi in chimie, au realizat materiale fotosensibile care nu reactioneaza la lumina zilei. Cu ajutorul razelor ultraviolete, fara a folosi revelatori si fixativi, pe hartia acoperita cu un astfel de material fotosensibil se pot obtine cu rapiditate imagini.
. Producatorii de mobila au devenit interesati deoarece cu acest material se pot reproduce cu usurinta texturile oricarei esente de lemn. Dar poate avea si alte nenumarate aplicatii.
6. Ferment conservant
. Specialisti din Inst. de Microbiologie si Virusologie al academiei Kazahe au produs un nou conservant pentru furajele din zootehnie. Un singur gram si jumatate din acest ferment biologic la o tona de masa verde poate mentine integral -in silozuri, pe timp de o iarna intreaga- albuminele, hidrocarburile si substantele minerale.
. [Care o fi acela?]
7. Inhalant apicol
. Apicultorii sufera rareori de inflamatii ale cailor respiratorii superioare. Specialistii estonieni au presupus (si verificat) ca aceasta se datoreaza aerului din stupi si au construit un aparat pentru inhalatii cu aerul din interiorul stupilor.
8. Adormirea mamutilor
. Din cand in cand, cercetatorii [rusi] descopera in Siberia, prin depresiuni si rape, cimitire intregi de mamuti. Oare aceste uriase ierbivore se adunau sa moara intr-un singur loc? E greu de presupus ca cineva cara trupurile lor intr-o gramada comuna.
. Doi cercetatori, L. Matrici si A. Meskov, au emis ipoteza ca mamutii, pregatindu-se de hibernare, se adunau in numar mare pentru a pastra caldura. In iernile friguroase cu zapada putina, animalele adormeau dar nu se mai trezeau. Judecand dupa siturile preistorice [numeroase] descoperite [tocmai] in apropierea acestor "cimitire" de mamuti, rezulta ca oamenii primitivi cunosteau aceasta particularitate de comportament a animalelor si se foloseau de ea pentru a-si procura hrana [congelata].
. [Indiferent de pareri si ipoteze, raman foarte ciudate si inexplicabile aceste aglomerari de trupuri de mamuti, unii dintre ei comestibili si azi pentru vulpile polare. Par foarte probabile si ipotezele emise mai "neoficial", conf. carora mamutii nu s-au stins cu 10.000 de ani in urma ci sunt "mai proaspeti" si provin din lumea subpamanteana accesibila prin gaura de la polul nord.]
9. Diamante "din copaci"
. Cercetatori din Harkov au elaborat metode de depistare a rocilor diamantifere dupa microelementele din copacii si tufele ce cresc in zonele diamantifere. Cercetarile in teren, din Iakutia, au demonstrat ca, in prospectarea geologica facuta, contururile depozitelor diamantifere subterane pot fi trecute pe harta mai rapid si mai repede, reducandu-se si numarul forajelor de prospectiune.
. [Metoda similara se foloseste in Africa la depistarea zacamintelor aurifere folosind drept markeri musuroaiele de furnici al caror continut in aur se determina usor prin analize si apoi se traseaza harta (densitatii) zacamantului.]
10. Catina usor de cules
. Catina are tot mai mare cautare in zilele noastre. Fructele sale insa se desprind f. greu de pe ramurile pline de spini si de aceea culesul mecanizat nu poate rentabiliza afacerea cu catina (care e cam scumpa).
. Cercetatorii de la Statiunea de Cercetari Forestiere, Tadjikistan, au descoperit pe valea raului Vahş un soi de catina ale carei boabe se desprind cu usurinta de pe ramuri. Aceasta varietate salbatica va fi folosita pentru producerea de noi alte soiuri.
. [Am avut ocazia sa constat ca in zona Brasovului, pe un teren pomicol experimental (din Halchiu; acum dezafectat), era pastrat un soi de maces, deosebit de cel salbatic prin faptul ca boabele sale se inmuiau simultan la prima bruma si se desprindeau usor de pe ramuri putand fi recoltate mecanizat. Tot acolo am vazut o plantatie de aronia in plina putere.]
11. Parc terapeutic
. Sanatoriul "V. Kuibâşev" din Ialta are un parc impartit in sapte zone de tratament, in fiecare zona predominand un copac: 1) frasin sau maslin, 2) coconarul sau pinul de Crimeea, 3) cedrul de Himalaia sau cedrul de Atlas. Fiecare avand actiune benefica asupra unor afectiuni (diferite).
. [ Cei sapte sunt sase. Si alte statiuni balneare, inclusiv din tara noastra, au astfel de parcuri cu alei strajuite de anume esente de copaci. Din cate stiu, pinul si coniferele in general nu sunt prielnice cardiacilor.]
12. Trichogramele salvatoare
. Se stie cat de mari sunt pierderile la recoltele agricole (de aproximativ 25%) din cauza insectelor daunatoare. Mijloacele chimice de protectie nu numai ca otravesc terenurile si pe noi dar cu timpul daunatorii devin imuni la otravuri. In plus, pe langa insectele-tinta, chimicalele omoara si insecte folositoare (albine, bondari) sau /si pasari, animale, pesti.
. S-a constatat ca insectele folositoare sunt de trei ori mai numeroase in natura decat cele daunatoare. Astfel, trichograma, asemanatoare unei minuscule viespe, este extrem de eficienta in lupta impotriva insectelor daunatoare. Prin ~1930 au inceput experientele cu trichograme in Rusia. Liniile industriale pentru producerea lor au fost introduse de sovietici, cu brevete in SUA, Japonia, R.F.G., Canada, Franta, Olanda. Aproape toate operatiile de crestere a trichogramelor sunt mecanizate.
. In tara noastra [Rusia] functioneaza in prezent [prob. anii 1980] in jur de 500 de linii de crestere a trichogramelor si numarul lor e in crestere.
. [Ce bune ar fi niste tricho pentru gandacul cartofului!]
14. Muschi de turba - conservant
. La un combinat de fructe-legume din Minsk s-a pus la conservat o mare cantitate de morcovi pe termen de un an. La deschiderea lazilor, [dupa un an] specialistii au constatat ca sub stratul de muschi de turba morcovii aratau ca si cand atunci ar fi fost scosi din pamant. Mai mult: li se vindecasera si "ranile" ce le fusesera provocate la culesul mecanic.
. Pentru conservare indelungata a morcovilor s-a experiment (la recomandarea cercetarilor) utilizarea proprietatilor antibactericide ale muschiului de turba (sfagnum). Acest antiseptic natural impiedica dezvoltarea bacteriilor de putrefactie. Pentru conservarea a 100 tone de morcov ajunge un singur camion de sfagnum, ce poate fi colectat in paralel cu extractia turbei.
15. Valul lui Genghis-Han
. Timp de cativa ani, cercetatori rusi si mongoli au studiat fasia subterana [?!] de pamant ce se intinde prin multe regiuni din Mongolia. In timpul sapaturilor s-a stabilit ca valul a fost construit in urma cu 2000 ani, cu mult inaintea lui Genghis.
. [Dar nu au explicat cine l-a facut, totusi.]
16. Farmacie verde din E. Orient
. Plantele din familia araliaceelor, precum eleuterococul, jensenul si aralia manciuriana sunt binecunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.
. Din radacinile araliei manciuriene se prepara o infuzie cu efecte curative apropiate de acelea ale jensenului.
. Extractul, obtinut din radacinile arbustului eleuterococ, a intrat in mod nespectaculos in farmacologie (anii '60). Eleuterococul creste in padurile tinutului Primorie, in zona Amurului si in sudul Sahalinului. La inceput era recomandat ca tonic si trofic general. In prezent [prob. anii '80] este folosit si ca adaos alimentar. Adausul preparatului de eleuterococ [in hrana] a avut ca efect reducerea de trei ori a racelilor si a cazurilor dintr-o epidemie de gripa.
. Specialistii precizeaza urmatoarele: "Eleuterococul nu numai ca mareste acuitatea vazului dar potenteaza si functia de analiza cromatica a ochiului. Luand preparatul, multi daltonisti au inceput sa perceapa corect culorile. Preparatul este indicat profilactic tuturor conductorilor de mijloace de transport." Aceste date, precum si altele au fost incluse intr-o lucrare de sinteza a cercetatorului I. Brehman, la al doilea simpozion international avand ca subiect eleuterococul, de la Moscova. Diversi alti cercetatori straini (U. K., R.F.G., S.U.A., Elvetia, Japonia, etc.) au participat la acest simpozion constatand, independent unii de altii, (A. Kupin, A. Sorokin, Adolf Waker, Bruce Halstead) ca eleuterococul favorizeaza cresterea continutului sangvin de interferon - o proteina de protectie, fabricata de organism ca raspuns la invazia virusurilor.
. Parerea dr. Halstead: "Eleuterococul poate contribui la rezolvarea problemei nr. 1 din lume: tratamentul bolilor cronice."
17. Narcoza electrica
. Prof. Eduard Kastrubin a pus la punct un aparat folosit in obstertica si ginecologie, numit "LENAR". Principiul de functionare este electroanalgezia centrala, o faza initiala a narcozei terapeutice, cand pacientul (inca) este constient. Se actioneaza asupra sistemului nervos central cu impulsuri slabe, de ordinul a 2-3 miliamperi, cu ajutorul unor electrozi plasati pe capul pacientului.
. Electroanalgezia exclude sau diminueaza considerabil analgezicele, asigura desfasurarea normala a nasterii si a perioadei postnatale, amelioreaza functionarea glandelor mamare.
. Rezultate bune s-au obtinut si in profilaxia avorturilor spontane, in chirurgie la interventii foarte indelungate cand doza de analgezice chimice e prea mare, in alergii, cardiologie si in tratamentul hipertensiunii arteriale. Dimensiunile reduse ale aparatului il recomanda pentru instalarea lui pe masinile de salvare.
. S-a constatat ca LENAR e eficient si la oamenii sanatosi, atenuand starea de oboseala dupa terminarea schimbului (in tesatorii), pentru ameliorarea la marinari a tensiunii emotionale cronice instalate ca urmare a schimbarii fusurilor orare, pentru lucratori in conditii deosebit de grele.
18. Magneti in medicina
. Medicina foloseste de mult proprietatile terapeutice ale magnetului la scaderea tensiunii arteriale si la lichidarea edemelor. Dar si chirurgii au inceput sa foloseasca magneti la operatii de sectionare a colonului sau a tubului digestiv.
. La Inst. de Medicina nr. 2 din Moscova [pentru copii] s-a elaborat o metoda de unire a marginilor tubului digestiv cu ajutorul a doua inele elastice magnetice. Atractia lor reciproca tine lipite marginile inciziei in conditii de securitate, timp de 7-10 zile, pana la sudarea completa. Dupa aceea se extrag fara a fi necesara o operatie suplimentara [!?].
19. Fitohormoni
. Alge rosii din M. Neagra, contin un "elixir al cresterii" ce le lipseste atat de des plantelor noastre terestre. E vorba de fitohormoni. Cu ajutorul lor reusim sa facem ca unele culturi, precum ananasul si capsunile, sa infloreasca in conditiile unei zile mult mai scurte [ca in nordul Rusiei]. Alti fitohormoni inhiba dezvoltarea semintelor din fructe. Sunt sigur, spune Ilia Ajghihin, ca ati intalnit deja portocale sau mere Ionathan fara samburi.
. In zona Samarkand cercetatorii au facut experiente pe Gibberellina si pe vita de vie. Cateva picaturi de fitohormon inlocuiesc pentru vita de vie o zi intreaga cu soare, vita care creste enorm. Cercetatorii voiau insa ciorchini mari si nu vita mare de doua etaje. Au plasat, de aceea, la radacina fiecarui ciorchine un inel de plasture ce continea cateva picaturi din pretiosul hormon. Toamna, ciorchinii cantareau cate trei-patru kilograme fiecare!
. [Aha, acu inteleg de ce strugurii din Turcia au boabe asa de mari... Si rosiile... Ca sa vezi!... Cercetarea de acu' 20 de ani ne aduce acum in piete numai produse uriase, aratoase, umflate cu fitohormoni. Bravo!]
20. Inobservabilii neutrini
. Din spatiile cosmice se indreapta torente dense de particule [si teoreticii neutrino's] spre planeta noastra. Dar, inregistrarea unui neutrino este un adevarat noroc. De exemplu, cunoscutul laborator de neutrino din Caucazul de Nord, despre care revista noastra [Uniunea Sovietica] a mai scris, inregistreaza doar cateva zeci de neutrino pe an [!].
. [Aceasta imprejurare este foarte jenanta pentru teoriile fizicii care "postuleaza" ca in fiecare secunda prin varful degetului nostru mic ne trec milioane de neutrini... ]
. Metoda de decorticare a graului [poate a orezului] cu ajutorul aerului a fost aplicata si pentru extragerea partii carnoase a krilului (micile crustacee oceanice). Specialisti sovietici [rusi] au conceput o instalatie in care krilul fiert este antrenat cu un jet de aer intr-o incinta unde presiunea aerului sub crusta [crustaceelor] este mai mare decat presiunea atmosferica [!] exterioara. Crusta se sparge, dupa care restul separarii se produce in apa, unde crusta iese la suprafata iar carnea se lasa la fund. Tehnologia aceasta deschide calea exploatarii rezervelor uriase de kril [pentru alimentatie].
2. Dilatarea orbitei lunare
. Dupa cum s-a stabilit cu ajutorul locatiei laser, Luna se indeparteaza anual de Pamant cu aproape 4 cm. Astfel, presupun scientistii, in urma cu patru miliarde de ani distanta pana la Luna era de trei ori mai mica decat in prezent.
. Geofizicienii rusi considera [pe acesta baza] ca in urma cu 1,6 miliarde de ani teritoriile continentelor erau de aproape trei ori mai mici decat acum.
. [Nu se poate sti cand a aparut Luna pe orbita Pamantului. Poate sunt numai cateva sute de mii de ani. Eventuala datare exacta ar putea fi facuta daca geologii ar descoperi urmele unor maree in piatra...
. Totusi nu-mi trece altceva mai inteligent prin cap decat ca o astfel de informatie (destul de credibila data fiind "vechimea" ei si plasarea ei in contextul seriozitatii de atunci) -de fapt o masurare- atat de importanta (ptr. mecanica cereasca) ar trebui sa fie pusa la baza cunostintelor noastre despre cosmos. ]
3. Un numar de 300 de izvoare minerale noi
. Vulcanul noroios din apropierea comunei Starunia, Ucraina, a fost declarat monument al naturii. El s-a format dupa cutremurul din 1977 [acelasi oare cu cel din Bucuresti?]. Emanatiile de titei si gaze din vulcan avertizeaza despre cresterea seismicitatii in zonele limitrofe lui [??!] Specialistii apreciaza ca si cele 300 de noi izvoare minerale sunt legate tot de aparitia lui.
. [M-as fi mirat si de aparitia unui singur izvor cu apa minerala dar sa apara 300 de izvoare e peste imaginatia mea.
. La o cautare pe G. Earth constat ca Starunia e o localitate aflata la 400 m alt. pe valea Bistriţa (da, e pe fostul teritoriu romanesc din nordul Maramuresului, la nord de Borsa, in Carpati), localitate in sudul careia se afla un deal de 500 m alt. pe a carui coama se vad cateva mici locatii de "tip industrial" si aproape in fiecare locatie este cate o balta mica (de petrol?), ba chiar se vad si rezervoare mari (de petrol), ce ma duc cu gandul la niste exploatari petroliere.]
4. Chefir
. Patria de origine a chefirului este Caucazul de nord. Locuitorii asezarilor de munte prepara din strabuni o bautura spumoasa cu o maia speciala ce s-a numit ulterior chefir. Acum se prepara la scara industriala.
. Chefirul normalizeaza functiile stomacului: ciuperca de chefir asigura formarea de antibiotice naturale ce distrug bacteriile patogene, inclusiv agentii tuberculozei.
5. Material fotosensibil fara argint
. Specialisti bielorusi in chimie, au realizat materiale fotosensibile care nu reactioneaza la lumina zilei. Cu ajutorul razelor ultraviolete, fara a folosi revelatori si fixativi, pe hartia acoperita cu un astfel de material fotosensibil se pot obtine cu rapiditate imagini.
. Producatorii de mobila au devenit interesati deoarece cu acest material se pot reproduce cu usurinta texturile oricarei esente de lemn. Dar poate avea si alte nenumarate aplicatii.
6. Ferment conservant
. Specialisti din Inst. de Microbiologie si Virusologie al academiei Kazahe au produs un nou conservant pentru furajele din zootehnie. Un singur gram si jumatate din acest ferment biologic la o tona de masa verde poate mentine integral -in silozuri, pe timp de o iarna intreaga- albuminele, hidrocarburile si substantele minerale.
. [Care o fi acela?]
7. Inhalant apicol
. Apicultorii sufera rareori de inflamatii ale cailor respiratorii superioare. Specialistii estonieni au presupus (si verificat) ca aceasta se datoreaza aerului din stupi si au construit un aparat pentru inhalatii cu aerul din interiorul stupilor.
8. Adormirea mamutilor
. Din cand in cand, cercetatorii [rusi] descopera in Siberia, prin depresiuni si rape, cimitire intregi de mamuti. Oare aceste uriase ierbivore se adunau sa moara intr-un singur loc? E greu de presupus ca cineva cara trupurile lor intr-o gramada comuna.
. Doi cercetatori, L. Matrici si A. Meskov, au emis ipoteza ca mamutii, pregatindu-se de hibernare, se adunau in numar mare pentru a pastra caldura. In iernile friguroase cu zapada putina, animalele adormeau dar nu se mai trezeau. Judecand dupa siturile preistorice [numeroase] descoperite [tocmai] in apropierea acestor "cimitire" de mamuti, rezulta ca oamenii primitivi cunosteau aceasta particularitate de comportament a animalelor si se foloseau de ea pentru a-si procura hrana [congelata].
. [Indiferent de pareri si ipoteze, raman foarte ciudate si inexplicabile aceste aglomerari de trupuri de mamuti, unii dintre ei comestibili si azi pentru vulpile polare. Par foarte probabile si ipotezele emise mai "neoficial", conf. carora mamutii nu s-au stins cu 10.000 de ani in urma ci sunt "mai proaspeti" si provin din lumea subpamanteana accesibila prin gaura de la polul nord.]
9. Diamante "din copaci"
. Cercetatori din Harkov au elaborat metode de depistare a rocilor diamantifere dupa microelementele din copacii si tufele ce cresc in zonele diamantifere. Cercetarile in teren, din Iakutia, au demonstrat ca, in prospectarea geologica facuta, contururile depozitelor diamantifere subterane pot fi trecute pe harta mai rapid si mai repede, reducandu-se si numarul forajelor de prospectiune.
. [Metoda similara se foloseste in Africa la depistarea zacamintelor aurifere folosind drept markeri musuroaiele de furnici al caror continut in aur se determina usor prin analize si apoi se traseaza harta (densitatii) zacamantului.]
10. Catina usor de cules
. Catina are tot mai mare cautare in zilele noastre. Fructele sale insa se desprind f. greu de pe ramurile pline de spini si de aceea culesul mecanizat nu poate rentabiliza afacerea cu catina (care e cam scumpa).
. Cercetatorii de la Statiunea de Cercetari Forestiere, Tadjikistan, au descoperit pe valea raului Vahş un soi de catina ale carei boabe se desprind cu usurinta de pe ramuri. Aceasta varietate salbatica va fi folosita pentru producerea de noi alte soiuri.
. [Am avut ocazia sa constat ca in zona Brasovului, pe un teren pomicol experimental (din Halchiu; acum dezafectat), era pastrat un soi de maces, deosebit de cel salbatic prin faptul ca boabele sale se inmuiau simultan la prima bruma si se desprindeau usor de pe ramuri putand fi recoltate mecanizat. Tot acolo am vazut o plantatie de aronia in plina putere.]
11. Parc terapeutic
. Sanatoriul "V. Kuibâşev" din Ialta are un parc impartit in sapte zone de tratament, in fiecare zona predominand un copac: 1) frasin sau maslin, 2) coconarul sau pinul de Crimeea, 3) cedrul de Himalaia sau cedrul de Atlas. Fiecare avand actiune benefica asupra unor afectiuni (diferite).
. [ Cei sapte sunt sase. Si alte statiuni balneare, inclusiv din tara noastra, au astfel de parcuri cu alei strajuite de anume esente de copaci. Din cate stiu, pinul si coniferele in general nu sunt prielnice cardiacilor.]
12. Trichogramele salvatoare
. Se stie cat de mari sunt pierderile la recoltele agricole (de aproximativ 25%) din cauza insectelor daunatoare. Mijloacele chimice de protectie nu numai ca otravesc terenurile si pe noi dar cu timpul daunatorii devin imuni la otravuri. In plus, pe langa insectele-tinta, chimicalele omoara si insecte folositoare (albine, bondari) sau /si pasari, animale, pesti.
. S-a constatat ca insectele folositoare sunt de trei ori mai numeroase in natura decat cele daunatoare. Astfel, trichograma, asemanatoare unei minuscule viespe, este extrem de eficienta in lupta impotriva insectelor daunatoare. Prin ~1930 au inceput experientele cu trichograme in Rusia. Liniile industriale pentru producerea lor au fost introduse de sovietici, cu brevete in SUA, Japonia, R.F.G., Canada, Franta, Olanda. Aproape toate operatiile de crestere a trichogramelor sunt mecanizate.
. In tara noastra [Rusia] functioneaza in prezent [prob. anii 1980] in jur de 500 de linii de crestere a trichogramelor si numarul lor e in crestere.
. [Ce bune ar fi niste tricho pentru gandacul cartofului!]
14. Muschi de turba - conservant
. La un combinat de fructe-legume din Minsk s-a pus la conservat o mare cantitate de morcovi pe termen de un an. La deschiderea lazilor, [dupa un an] specialistii au constatat ca sub stratul de muschi de turba morcovii aratau ca si cand atunci ar fi fost scosi din pamant. Mai mult: li se vindecasera si "ranile" ce le fusesera provocate la culesul mecanic.
. Pentru conservare indelungata a morcovilor s-a experiment (la recomandarea cercetarilor) utilizarea proprietatilor antibactericide ale muschiului de turba (sfagnum). Acest antiseptic natural impiedica dezvoltarea bacteriilor de putrefactie. Pentru conservarea a 100 tone de morcov ajunge un singur camion de sfagnum, ce poate fi colectat in paralel cu extractia turbei.
15. Valul lui Genghis-Han
. Timp de cativa ani, cercetatori rusi si mongoli au studiat fasia subterana [?!] de pamant ce se intinde prin multe regiuni din Mongolia. In timpul sapaturilor s-a stabilit ca valul a fost construit in urma cu 2000 ani, cu mult inaintea lui Genghis.
. [Dar nu au explicat cine l-a facut, totusi.]
16. Farmacie verde din E. Orient
. Plantele din familia araliaceelor, precum eleuterococul, jensenul si aralia manciuriana sunt binecunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.
. Din radacinile araliei manciuriene se prepara o infuzie cu efecte curative apropiate de acelea ale jensenului.
. Extractul, obtinut din radacinile arbustului eleuterococ, a intrat in mod nespectaculos in farmacologie (anii '60). Eleuterococul creste in padurile tinutului Primorie, in zona Amurului si in sudul Sahalinului. La inceput era recomandat ca tonic si trofic general. In prezent [prob. anii '80] este folosit si ca adaos alimentar. Adausul preparatului de eleuterococ [in hrana] a avut ca efect reducerea de trei ori a racelilor si a cazurilor dintr-o epidemie de gripa.
. Specialistii precizeaza urmatoarele: "Eleuterococul nu numai ca mareste acuitatea vazului dar potenteaza si functia de analiza cromatica a ochiului. Luand preparatul, multi daltonisti au inceput sa perceapa corect culorile. Preparatul este indicat profilactic tuturor conductorilor de mijloace de transport." Aceste date, precum si altele au fost incluse intr-o lucrare de sinteza a cercetatorului I. Brehman, la al doilea simpozion international avand ca subiect eleuterococul, de la Moscova. Diversi alti cercetatori straini (U. K., R.F.G., S.U.A., Elvetia, Japonia, etc.) au participat la acest simpozion constatand, independent unii de altii, (A. Kupin, A. Sorokin, Adolf Waker, Bruce Halstead) ca eleuterococul favorizeaza cresterea continutului sangvin de interferon - o proteina de protectie, fabricata de organism ca raspuns la invazia virusurilor.
. Parerea dr. Halstead: "Eleuterococul poate contribui la rezolvarea problemei nr. 1 din lume: tratamentul bolilor cronice."
17. Narcoza electrica
. Prof. Eduard Kastrubin a pus la punct un aparat folosit in obstertica si ginecologie, numit "LENAR". Principiul de functionare este electroanalgezia centrala, o faza initiala a narcozei terapeutice, cand pacientul (inca) este constient. Se actioneaza asupra sistemului nervos central cu impulsuri slabe, de ordinul a 2-3 miliamperi, cu ajutorul unor electrozi plasati pe capul pacientului.
. Electroanalgezia exclude sau diminueaza considerabil analgezicele, asigura desfasurarea normala a nasterii si a perioadei postnatale, amelioreaza functionarea glandelor mamare.
. Rezultate bune s-au obtinut si in profilaxia avorturilor spontane, in chirurgie la interventii foarte indelungate cand doza de analgezice chimice e prea mare, in alergii, cardiologie si in tratamentul hipertensiunii arteriale. Dimensiunile reduse ale aparatului il recomanda pentru instalarea lui pe masinile de salvare.
. S-a constatat ca LENAR e eficient si la oamenii sanatosi, atenuand starea de oboseala dupa terminarea schimbului (in tesatorii), pentru ameliorarea la marinari a tensiunii emotionale cronice instalate ca urmare a schimbarii fusurilor orare, pentru lucratori in conditii deosebit de grele.
18. Magneti in medicina
. Medicina foloseste de mult proprietatile terapeutice ale magnetului la scaderea tensiunii arteriale si la lichidarea edemelor. Dar si chirurgii au inceput sa foloseasca magneti la operatii de sectionare a colonului sau a tubului digestiv.
. La Inst. de Medicina nr. 2 din Moscova [pentru copii] s-a elaborat o metoda de unire a marginilor tubului digestiv cu ajutorul a doua inele elastice magnetice. Atractia lor reciproca tine lipite marginile inciziei in conditii de securitate, timp de 7-10 zile, pana la sudarea completa. Dupa aceea se extrag fara a fi necesara o operatie suplimentara [!?].
19. Fitohormoni
. Alge rosii din M. Neagra, contin un "elixir al cresterii" ce le lipseste atat de des plantelor noastre terestre. E vorba de fitohormoni. Cu ajutorul lor reusim sa facem ca unele culturi, precum ananasul si capsunile, sa infloreasca in conditiile unei zile mult mai scurte [ca in nordul Rusiei]. Alti fitohormoni inhiba dezvoltarea semintelor din fructe. Sunt sigur, spune Ilia Ajghihin, ca ati intalnit deja portocale sau mere Ionathan fara samburi.
. In zona Samarkand cercetatorii au facut experiente pe Gibberellina si pe vita de vie. Cateva picaturi de fitohormon inlocuiesc pentru vita de vie o zi intreaga cu soare, vita care creste enorm. Cercetatorii voiau insa ciorchini mari si nu vita mare de doua etaje. Au plasat, de aceea, la radacina fiecarui ciorchine un inel de plasture ce continea cateva picaturi din pretiosul hormon. Toamna, ciorchinii cantareau cate trei-patru kilograme fiecare!
. [Aha, acu inteleg de ce strugurii din Turcia au boabe asa de mari... Si rosiile... Ca sa vezi!... Cercetarea de acu' 20 de ani ne aduce acum in piete numai produse uriase, aratoase, umflate cu fitohormoni. Bravo!]
20. Inobservabilii neutrini
. Din spatiile cosmice se indreapta torente dense de particule [si teoreticii neutrino's] spre planeta noastra. Dar, inregistrarea unui neutrino este un adevarat noroc. De exemplu, cunoscutul laborator de neutrino din Caucazul de Nord, despre care revista noastra [Uniunea Sovietica] a mai scris, inregistreaza doar cateva zeci de neutrino pe an [!].
. [Aceasta imprejurare este foarte jenanta pentru teoriile fizicii care "postuleaza" ca in fiecare secunda prin varful degetului nostru mic ne trec milioane de neutrini... ]
Ultima editare efectuata de catre mm in Mar Mar 12, 2013 4:08 am, editata de 1 ori
mm- Mesaje : 211
Data de înscriere : 12/01/2011
Re: 41 de Curiozitati Tehnice "scurte"
21. Muzeul Roerich
. In satul Uimonul de Sus (Altaiul Muntos) s-a dezvelit o placa memoriala ce aminteste ca in 1926 aici a trait si lucrat cunoscutul pictor rus Nicolai Roerich (1874- 1947). La Uimonul de Sus se deschide un muzeu care va oglindi activitatea diversa, desfasurata de Roerich ca arheolog, calator, activist obstesc. In ultima parte a vietii sale pictorul si-a petrecut-o in India, unde s-a stabilit. Peste 400 din lucrarile sale se afla prin muzeele din U. S. [Rusia].
. [Se pare ca Roerich a cautat foarte mult Shambala -taramul fermecat din Himalaia- si e posibil chiar sa fi fost primit acolo, dupa cum ne sugereaza multe dintre tablourile sale.]
22. Polietilena modifica spectrul razelor solare
. O folie (pelicula) de polietilena destinata serelor a fost inventata de cercetatorii Inst. de Chimie (al filialei) din Başkiria. Folia accelereaza fotosinteza plantelor datorita adaosurilor fotoreductoare care schimba componenta spectrala a luminii solare ce o traverseaza.
. Utilizarea foliei la acoperirea serelor din diferite zone climatice a tarii a demonstrat ca acest material scurteaza in mod considerabil perioada de vegetatie si sporeste productivitatea fructelor si zarzavaturilor.
23. Pestele "ŞB"
. Un peste nou cu nume ciudat, "ŞB", s-a ivit in apele dulci din zona Leningradului [St. Petersburg].
. Pestele este o inventie a cercetatorilor obtinuta prin incrucisarea a doua soiuri de peste: şipul, din familia sturionilor si morunul (beluga). Şb a mostenit de la stramosii sai nu numai primele litere ale numelor lor ci si cele mai bune calitati ale lor [icrele]. El s-a adaptat in apele nordice si prezinta mare interes productiv-comercial.
24. Beton "nearmat"
. Specialisti din Minsk produc beton pentru pereti, fara armatura metalica.
. Amestecul de beton este supus -dupa noua tehnologie- la o presiune mare si astfel betonul devine trainic precum granitul. Se face economie la otel, caldura si energie electrica.
25. Bacterii consumatoare de titei
. Probleme deosebite apar la indepartarea poluarii apelor datorata "mareelor negre" si a consecintelor acestora. S-au incercat diverse procedee. Specialistii din Siberia au realizat in acest scop un preparat pe baza de bacterii.
. Sunt suficiente cateva zeci de grame de preparat pentru ca in 24 ore sa dispara pata de titei de pe o suprafata de un hectar. Bacteriile isi pastreaza capacitatea de actiune atat pe timp foarte calduros cat si iarna.
. In cursul cercetarilor a fost tratata o suprafata de apa unde poluarea era de 15 kg [!] de titei pe metrul patrat. Dupa doua luni suprafata era complect curata.
26. Forjare ultrasonica
. In electronica se foloseste mult banda extrem de subtire din wolfram, numai ca obtinerea ei este extrem de complicata. Forjata la rece, crapa la lovire, la cald se oxideaza si arde, iar in vid se sudeaza instantaneu cu instrumentul cu care se lucreaza.
. La Minsk, la Inst. de Radiotehnica s-a s-a elaborat o metoda numita microforjare cu ultrasunete. Forjat cu frecventa ultrasunetului, wolframul nu mai apuca se lipesca de instrument. Prin aplicarea noii metode productia anuala finita ajunge la 95% [fata de cea planificata; inainte, cu cele mai avansate metode se obtinea doar 20% din planificata; deduc eu din articol].
27. Freze dentare 300.000 rpm
. In Volgograd au aparut aparate dentare cu turbine a caror viteza de rotatie este de 300.000 rotatii pe minut! La o asemenea turatie pacientul nu mai are senzatii neplacute. Aparatul s-a conceput si fabricat la un atelier special de motoare electrice si aparatura stomatologica din Volgograd.
. [Aceste turbine, de regula actionate cu aer comprimat, ating in mod obisnuit 100.000 - 200.000 rotatii pe minut. Cheia unei astfel de turbine este in rulmentii pe care ii are (sau nu) turbina. Pot sa spun -din experienta- ca un rulment radial cu bile pe un rand, cu alezaj de 2,5 mm si diam. ext. de 8 mm (grosolan pentru o turbina dentara), in executie normala atinge usor 80.000 r/m. Acelasi rulment, dar executat in varianta mai precisa, intr-o clasa superioara de precizie, poate functiona lejer la 160.000 r/m.
. Pentru turbine dentare cred ca ar fi potriviti niste rulmenti mai mici, cu alezaj de 1 mm sau 1,5 mm. La acestia insa, sarcina radiala ce o pot suporta este f. mult limitata de turatia utilizata. Astfel, rulmentul (in inchi) WR 1 (ADR), care are un alezaj de 1,397 mm si diam. ext. de 4,762 mm, la 100.000 r/m poate "duce" numai 0,9 daN (9 Newtoni sau 900 grame-forta). De aici rezulta dificultatile de a obtine 300.000 r/m chiar si la acesti rulmenti (numiti miniaturali), in conditiile in care sarcina (= forta de apasare a mainii dentistului), poate fi usor de 1 daN. E drept, pot fi montati in perechi dubland astfel sarcina iar prin clasa de precizie li se poate dubla turatia.]
28. Piele din colagen
. Din 1982 incepand, timp de trei ani, la Inst. de Biofizica [al acad. de Stiinte a URSS] s-au desfasurat cercetari pentru obtinerea unui inlocuitor de piele destinat in special pentru arsuri. Cercetatorii [Boris Gavriliuc] au incercat diverse solutii dar numai pe aceasta cale artificiala (a folosirii colagenului) a putut fi obtinuta o piele biologica avand multe din insusirile pielii umane. Colagenul - o proteina speciala secretata de organismul uman, a devenit principalul material pentru transplant.
. Deosebit de important: nu ramane nici cea mai mica cicatrice.
. [Cred ca acum se foloseste in mod curent in "spitalele de arsi". Am urmarit relatarile unei persoane care a folosit o reteta batraneasca pentru o arsura pe mare suprafata a corpului (a propriului copil, cred), si anume frunze de liliac (daca nu ma insel, alb), pe la noi numit si scumpie. Tot asa, fara urme de cicatrici dupa vindecare.]
29. Dieta de oxigen
. Hipoxie este numele tehnic pentru respiratia in aer cu oxigen putin. Totusi, aceasta era recomandata si de Hipocrat pentru unele maladii si pe unii pacienti ii trimitea la munte, la altitudine.
. Specialisti de la Inst. de Medicina nr. 2 din Moscova au creat in institut conditii de altitudine. In mod obisnuit aerul contine 21% oxigen. Experimentatorii au propus pacientilor un amestec gazos cu de doua ori mai putin oxigen, ceea ce corespunde unei altitudini de aprox. 5.000 m deasupra nivelului marii. Continutul de oxigen se reduce treptat pana la 10% [din aer], in timp ce durata sedintelor creste.
. S-a constatat ca o asemenea "dieta de oxigen" da rezultate surprinzatoare: dupa cateva sedinte, tensiunea arteriala la hipertensivi scade, iar la cei hipotensivi creste. Metoda e eficienta si la unele afectiuni ginecologice, in alergii, tulburari de metabolism si cardiologie.
. Explicatia? Hipoxia sau carenta de oxigen este nociva in doza mare dar in doze moderate face sa creasca rezistenta organismului.
. De regula, bolnavilor li se recomanda 15-25 sedinte pe zi. Fiecare sedinta dureaza pana la o ora, in care cinci minute de inspiratie (cu masti speciale) a "aerului de munte" alterneaza cu cinci minute de inspiratie a aerului atmosferic obisnuit.
. Aceasta dieta de oxigen poate fi folositoare si pentru oamenii sanatosi.
. [Acum devine de inteles pentru mine de ce la yoga se practica retinerea respiratiei (cu efecte pozitive)].
30. Condensatori neobisnuiti
. S-au realizat condensatori speciali cu capacitate electrica fara precedent. In loc de izolatori (intre cei doi electrozi) se folosesc lichide speciale - electroliti. Se fac cercetari pentru obtinerea de electroliti solizi.
. Cercetatorii sovietici au realizat condensatori, numiti ionisteri, cu capacitati incredibile: un condensator de marimea unei bomboane poate avea capacitatea de cativa Farazi!!
. [In ziua de azi condensatorii cu electrolit sunt banali.]
31. Nasterea in apa
. Putina lume mai stie acum ca metoda nasterii in apa a fost inventata de cercetatorul rus Igor Cearkovski.
. El, impreuna cu colaboratorii au inceput si studiul influentei delfinilor asupra psihicului copiilor si adultilor.
. Cearkovski a obtinut iepuri, pisici si gaini chiar, care, dupa cateva generatii isi aduceau puii pe lume si ii cresteau in apa. [!!] El a constatat ca animalele adaptate la viata acvatica sunt mult mai puternice si mai agere decat reprezentatele obisnuite ale speciei. Cel mai uimitor a fost faptul ca iepurii de casa, pisicile si gainile "inotatoare" au trait in apa de doua-trei ori mai mult decat rudele lor terestre.
. [Uite o noua metoda de dublare a vietii umane!]
32. Elixirul tineretii
. De multa vreme medicii se straduiesc sa elucideze cauzele epidemiilor de gripa. Se pare ca in perioadele de puternice schimbari ale vremii organismul sufera la nivelul celulelor puternice modificari energetice interne care le face [pe celule] deosebit de vulnerabile.
. Din pacate, tulburarile de energetica celulara duc la imbatranirea organismului. Prin urmare e nevoie de o normalizare a proceselor energetice interne.
. M. Kondraseva, dr. in biologie, afirma ca acest rol de normalizare il poate juca acidul succinic, un "elixir al tineretii". Aceasta substanta naturala nu numai ca vindeca "leziunile" celulare dar activeaza functionarea celulelor si contribuie la refacerea functiilor si intinerirea organismului. Inst. de Chirurgie Toracica din Kiev il aplica in terapia postoperatorie.
. Acidul se gaseste in agrise necoapte, struguri, suc de sfecla de zahar. Acidul succinic ajunge in celula bolnava singur, ocolindu-le pe cele sanatoase!
. [Am fost spitalizat candva pentru investigatii digestive si, imediat dupa internare, am contractat de la un alt bolnav o gripa puternica. Simptomele erau foarte greu de suportat, febra mare, diverse probleme si noaptea am apelat la serviciul de garda. Mi-au facut o injectie cu hemosuccinat de sodiu (daca nu ma inseala memoria) si toate simptomele mi-au disparut. Prin urmare, acest remediu e in mana medicilor cine stie de cati ani. Ramane sa-l si foloseasca.
. Trebuie sa subliniez faptul ca multe din "curiozitatile", pe care le-am selectionat din mai multele adunate, par sa fi fost foarte repede introduse in practica si cu unele "m-am intalnit" deja /sau am aflat/, intamplator, cu /de/ ele in practica, la ~20 ani dupa declararea lor ca si "curiozitati". De fapt, erau la ora "declararii" niste noutati, erau rezultate ale unor cercetari si nu intamplator, numarul f. mare de Institute de Cercetare din U. S(ov). producea si un numar f. mare de "noutati".]
33. Cuzineti de lemn
. Cercetatorii bielorusi au impregnat lemnul cu bioxid de azot, apoi cu cupru dizolvat in acid formic. Prin incalzire, cuprul se separa din solutie si umple porii lemnului. Din acest lemn, tratat cum am spus, ei au fabricat lagarae de alunecare. S-a constatat ca rezista mai mult decat cele de bronz.
. [Am tinut in mana un astfel de lagar de alunecare, care era fabricat prin Europa, si intr-adevar acest tip de lagar are un oarecare spectru de utilizari. Cred ca poate concura cu numitul "babbit" si este interesant caci staniul, folosit la lagarele de alunecare, este deficitar. Babbitul nu prea se mai foloseste (deoarece fusurile moi, necalite, de altadata, nu se mai utilizeaza practic; aliajele pe baza de Aluminiu, de ex. AS20, e generalizat la cuzineti.]
34. Pui de randunele legati de picior
. Scriitorul si naturalistul M. Zverev, aflat intr-o gospodarie de vanatoare in Kazahstan, pe malul raului Ili, a descoperit, uitandu-se intr-un cuib de randunele, ca fiecare pui era legat de picior cu un fir de par de cal. Celalalt capat al firului era lipit de peretele cuibului. In felul acesta, pasarea-mama era sigura ca puii nu-i vor cadea din cuib in timp ce ea lipsea.
. In imprejurimile Moscovei, unde randunica nu putea gasi par de cal, un pui era legat cu o ata. Naturalistul nu a putut sa urmareasca nodul in care pasarea isi leaga puii.
35. Sudura cu ... sticla
. Inst. Metalurgic din Dnepropetrovsk. Cecetatorii au elaborat o noua tehnologie pentru imbinarea materialelor eterogene. Metoda lor permite obtinerea bimetalelor de sapte-opt ori mai repede decat cu oricare din tehnologiile existente. Rezervoarele vidate in care se introduceau (bi) metalele semifabricate, acum sunt umplute cu sticla lichida. Cateva instalatii de acest fel se afla in faza de experimentare. Cu ajutorul lor se fabrica tevi polistratificate cu diametrul de 100 mm si lungimea de 500 mm.
36. Aritmia vindecata chirurgical cu laser
. Iurghis Bredikis, profesor la Inst. de Medicina din Kaunas, Lituania, a elaborat o metoda de operatie a arotmiei, inlocuind metodele de operatie pe cord deschis.
. Una din cauzele perturbarii complexe a ritmului cardiac -tahicardia- o constituie asa-numitul fascicul Kent, formatiune congenitala anormala din fibre ale miocardului. Acest fascicul trebuie extirpat. In cavitatea inimii se introduce un cateter o monofibra de cuart cu diametrul de 0,4 mm. O raza laser introdusa prin acest subtire fir optic distruge in cateva secunde focarul bolii si ritmul normal al inimii se restabileste.
. Pof. Bredikis e autorul a peste 50 de inovatii in medicina. Cu noua metoda au fost fost inlaturate 20 de aritmii grave. Medicii experimenteaza laserul si pentru tratamentul cardiopatiei ischemice.
37. Cupru in loc de argint
. Pelicula refractara de cupru poate inlocui costisitoarea pelicula de argint. Noua metoda, elaborata de cercetatorii Universitatii din Lvov isi va gasi aplicatia in productia de termosuri.
. Inlocuitorul nu este cu nimic mai prejos decat argintul, atat in ce priveste proprietatile refractare cat si in privinta fiabilitatii. Perspective de utilizare mai are noul produs in radioelectronica, optica, fabricarea bijuteriilor. Astfel sunt economisite zeci de tone de argint, anual.
38. Sange albastru pentru toti
. Se numeste perfluoran si se foloseste ca inlocuitor de sange in operatii. Are aspectul unui lichid alb-albastrui, un lichid asemanator laptelui. In 1982, revista (U.S.) a mai vorbit despre el, ca noutate. Acum sunt certitudini. Au fost creati inlocuitori sintetici ai sangelui de tip nou, finalizandu-se astfel experiente ce au durat mai multi ani. La ora actuala, cateva asemenea preparate se testeaza clinic. Din 1984, in mari clinici din tara s-au facut 600 de operatii in care "sangele albastru" a fost folosit cu succes. Zice Nikolai Afonin de la Inst. Central de Hematologie si Transfuzii. Cautarile substituentilor sangelui a inceput in U. S. in 1972. Pana la urma au fost elaborate mai multe preparate pe baza de perfluorcarbonati, care sunt capabile sa transporte oxigenul.
. Aceste combinatii dintre fluor si carbon - perfluorcarbonatii - au fost sintetizati sub conducerea acad. I. Kunianţ. Unul dintre acesti compusi a devenit baza "sangelui artificial" care este o emulsie de particule de o anumita dimensiune ce se misca nestingherit in circuitul sangvin.
. Se poate pastra intr-un frigider obisnuit pana la trei ani fara sa-si piarda proprietatile. Dimensiunile particulelor sunt de 100 de ori mai mici decat eritrocitele ceea ce le permite sa ajunga in cele mai stramte locuri.
. Cu acest "sange albastru" au fost salvati deja mii de pacienti in operatii pe cord, in afectiuni circulatorii ale membrelor superioare si inferioare.
. Oamenii de stiinta au cautat indelung o compozitie a preparatului care sa nu ramana in organism peste timpul necesar. Jumate din perfucolul introdus este eliminat de organism din circuitul sangvin dupa numai 24 de ore.
39. Ingrasaminte din comete
. Cercetatorii au pus la punct un ingrasamant din saruri de sodiu, fier, cobalt, cupru, zinc, plumb si alte cateva microelemente. Inventia se bazeaza pe o serie de concluzii teoretice si practice. S-a constatat si demonstrat ca hranirea cu microelemente a plantelor supraterane se face direct din atmosfera, prin suprafata frunzelor. Cercetarile au demonstrat ca biosfera plantei s-a format in conditiile unui aport intens de substanta de la comete. Prin urmare substanta acestora ar fi optima pentru plante. Noul ingrasamant conduce la cresterea recoltei cu ~25%, adica de doua ori mai mult decat cu ingrasaminte obisnuite. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la radacinoasele de solar.
40. Beton din mase plastice
. Propadiena este un gaz extrem de inflamabil, exploziv. Totusi, prin mici adausuri de propan sau propilena, pericolul exploziei este inlaturat.
. Cercetatorii de la Inst. u. de Sinteza Organica au reusit sa polimerizeze propadiena (in apa, catalizator rodiu) si au obtinut un polimer, polipropadiena, foarte activa chimic. Prin adaugarea de fosfor, insa, s-a obtinut un plastic neinflamabil cu proprietati (anti)bactericide.
. Pe baza propadienei si a etilenei s-a mai obtinut un polimer, polietpropadiena. El poate fi folosit ca inlocuitor al cimentului la prepararea betonului deoarece propadiena este un f. bun liant al particulelor de nisip cu polietilena inerta.
41. Acupunctura si filozofia chineza
. Medicina traditionala chineza considera boala nu ca pe o entitate (inteleasa in acest fel de medicina europeana) ci ca pe o dizarmonie a pacientului cu cosmosul. Dar pentru a intelege ceva despre acupunctura daoista traditionala trebuie sa ai un minim de conoastere despre gandirea/conceptia/filozofia daoista:
...Univers - "Inaintea crearii lumii" era DAO, cel care nu poate fi cunoscut sau numit, UN primordial, originea si sursa intregii energii.
. Acest Dao, depanandu-se ca o bobina, a dat nastere UNIVERSULui in doua modalitati alternante: Yang si Yin. Materia fundamentala a universului este, deci, energia. Caci toate lucrurile lumii acesteia sunt rezultatul miscarilor si transformarilor.
. Punctul de plecare al conceptiei daoiste despre univers este constatarea existentei Cerului, Pamantului si a Fiintelor dintre cele doua. Si cautand unitatea, ce se afla in toate acestea, au facut niste asocieri:
- Deplasarea Soarelui pe cer le-a prilejuit asocierea cu Yang a Soarelui (si a luminii, a caldurii, a zilei) iar pe Yin l-au asociat cu Luna, obscuritatea, frigul.
- Au remarcat variatia de calitate a lui Yang, care se naste, creste, trece prin faza maxima, descreste si moare. La fel si pentru Yin dar in sens invers.
. De aici schema simbolica a lui Tai Ji [citeste t'ai ţi], principiul superior, care seamana cu doi pestisori. Cel luminos il reprezinta pe Yang si trebuie pus intotdeauna in stanga. Yangul luminos se naste la polul inferior, trece prin stanga si culmineaza la polul superior. Yin se naste la polul superior, trece prin dreapta pentru a atinge maximul sau la polul inferior. Schema Tai Ji indica faptul ca Yin si Yang, desi cu totul opusi, sunt intotdeauna asociati in toata manifestarea, in proportie variabila, niciodata unul nu exista fara celalalt. Yang si Yin sunt inseparabili si de neconceput separati [intr-un fenomen].
. Aceasta schema permite determinarea in mod calitativ a alternantelor de culminatie si de slabire (pana la disparitie) a lui Yang si Yin (Yin nu este opusul algebric al lui Yang).
Tai Ji
- Numarand, avem trei de Yang, trei de Yin (incipient sau mic, mediu si mare), cate doua faze de trecere si actualizare [n-am inteles aici; poate se refera la "Diagrama Marii Limite" in care sunt 8+ 4 manifestari, plus Yin si Yang], rezulta un sistem duodenar, de 12 elemente.
- Tot de la Rasaritul Soarelui care defineste punctele cardinale s-au adoptat urmatoarele:
pentru un om care sta in emisfera nordica si priveste Cerul, se va numi Sud partea pamantului ce se intinde in fata sa; Nord - cea care e in spatele lui; Est - cea din stanga sa; Vest - cea din dreapta sa. Chinezii au acordat acestor cinci directii si numele de:
Lemn (padure) = Est;
Foc = Sud;
Pamant = Centrul;
Metal = Vest;
Apa = Nord.
Doua cicluri independente
. Fiecare din acesti cinci parametri, Lemn, Foc, Pamant, Metal, Apa, avand o faza de pregatire si una de actualizare, dau zece elemente pe care chinezii le numesc trunchiuri.
. Astfel a aparut sistemul dinar, sistemul celor zece "trunchiuri celeste". Ar putea starni mirarea faptul ca sunt numite celeste [si] cele cinci elemente (trunchiuri ale sistemului dinar) [din zece] a caror prima utilizare e cea terestra (patru rasarituri plecand de la un centru) si ca sunt numite terestre ramurile sistemului duodenar construit pe cele sase energii si a caror prima utilizare e celesta: jalonarea timpului in 12 perioade.
. Tot ceea ce se petrece, tot ce exista intre Cer si Pamant, climele, viata vegetala si animala este rezultanta conjunctiei celor 12 ramuri terestre si celor 10 trunchiuri celeste. Intr-o astfel de maniera incat este nevoie de 60 de intalniri (cmmmc al lui 10 si 12) pentru a ispravi numarul posibil de intalniri ale sistemului. Cand se aplica anilor, zilelor, orelor, se obtin cicluri de 60 de ani, 60 de zile si 60 de ore chinezesti (ora chinezeasca valoreaza doua ore occidentale).
- Omul este legat de sistemul dinar (al pamantului) prin cele cinci organe pline, cele cinci organe cavitare, cele cinci simturi, etc. El este atasat pamantului prin alimentatie.
. El este atasat Cerului prin cele 12 meridiane, purtand numele celor 12 energii celeste, prin cele 360 de puncte de acupunctura ce corespund celor 360 de zile celeste, care exista intre doua solstitii de iarna, ziua celesta fiind mai lunga cu aproape 21 de minute decat nictemeralul terestru (deoarece sunt 365 de nictemere, cam 1/4 de la un solstitiu la altul).
. In trecere semnalam faptul ca masuratorile de timp facute in urma cu 2000 ani, cu clepsidra, sunt la doua secunde de cele efectuate cu instrumentele perfectionate ale zilelor noastre.
[Articol preluat din "Flacara" , nr. 1557, 1985]
. In satul Uimonul de Sus (Altaiul Muntos) s-a dezvelit o placa memoriala ce aminteste ca in 1926 aici a trait si lucrat cunoscutul pictor rus Nicolai Roerich (1874- 1947). La Uimonul de Sus se deschide un muzeu care va oglindi activitatea diversa, desfasurata de Roerich ca arheolog, calator, activist obstesc. In ultima parte a vietii sale pictorul si-a petrecut-o in India, unde s-a stabilit. Peste 400 din lucrarile sale se afla prin muzeele din U. S. [Rusia].
. [Se pare ca Roerich a cautat foarte mult Shambala -taramul fermecat din Himalaia- si e posibil chiar sa fi fost primit acolo, dupa cum ne sugereaza multe dintre tablourile sale.]
22. Polietilena modifica spectrul razelor solare
. O folie (pelicula) de polietilena destinata serelor a fost inventata de cercetatorii Inst. de Chimie (al filialei) din Başkiria. Folia accelereaza fotosinteza plantelor datorita adaosurilor fotoreductoare care schimba componenta spectrala a luminii solare ce o traverseaza.
. Utilizarea foliei la acoperirea serelor din diferite zone climatice a tarii a demonstrat ca acest material scurteaza in mod considerabil perioada de vegetatie si sporeste productivitatea fructelor si zarzavaturilor.
23. Pestele "ŞB"
. Un peste nou cu nume ciudat, "ŞB", s-a ivit in apele dulci din zona Leningradului [St. Petersburg].
. Pestele este o inventie a cercetatorilor obtinuta prin incrucisarea a doua soiuri de peste: şipul, din familia sturionilor si morunul (beluga). Şb a mostenit de la stramosii sai nu numai primele litere ale numelor lor ci si cele mai bune calitati ale lor [icrele]. El s-a adaptat in apele nordice si prezinta mare interes productiv-comercial.
24. Beton "nearmat"
. Specialisti din Minsk produc beton pentru pereti, fara armatura metalica.
. Amestecul de beton este supus -dupa noua tehnologie- la o presiune mare si astfel betonul devine trainic precum granitul. Se face economie la otel, caldura si energie electrica.
25. Bacterii consumatoare de titei
. Probleme deosebite apar la indepartarea poluarii apelor datorata "mareelor negre" si a consecintelor acestora. S-au incercat diverse procedee. Specialistii din Siberia au realizat in acest scop un preparat pe baza de bacterii.
. Sunt suficiente cateva zeci de grame de preparat pentru ca in 24 ore sa dispara pata de titei de pe o suprafata de un hectar. Bacteriile isi pastreaza capacitatea de actiune atat pe timp foarte calduros cat si iarna.
. In cursul cercetarilor a fost tratata o suprafata de apa unde poluarea era de 15 kg [!] de titei pe metrul patrat. Dupa doua luni suprafata era complect curata.
26. Forjare ultrasonica
. In electronica se foloseste mult banda extrem de subtire din wolfram, numai ca obtinerea ei este extrem de complicata. Forjata la rece, crapa la lovire, la cald se oxideaza si arde, iar in vid se sudeaza instantaneu cu instrumentul cu care se lucreaza.
. La Minsk, la Inst. de Radiotehnica s-a s-a elaborat o metoda numita microforjare cu ultrasunete. Forjat cu frecventa ultrasunetului, wolframul nu mai apuca se lipesca de instrument. Prin aplicarea noii metode productia anuala finita ajunge la 95% [fata de cea planificata; inainte, cu cele mai avansate metode se obtinea doar 20% din planificata; deduc eu din articol].
27. Freze dentare 300.000 rpm
. In Volgograd au aparut aparate dentare cu turbine a caror viteza de rotatie este de 300.000 rotatii pe minut! La o asemenea turatie pacientul nu mai are senzatii neplacute. Aparatul s-a conceput si fabricat la un atelier special de motoare electrice si aparatura stomatologica din Volgograd.
. [Aceste turbine, de regula actionate cu aer comprimat, ating in mod obisnuit 100.000 - 200.000 rotatii pe minut. Cheia unei astfel de turbine este in rulmentii pe care ii are (sau nu) turbina. Pot sa spun -din experienta- ca un rulment radial cu bile pe un rand, cu alezaj de 2,5 mm si diam. ext. de 8 mm (grosolan pentru o turbina dentara), in executie normala atinge usor 80.000 r/m. Acelasi rulment, dar executat in varianta mai precisa, intr-o clasa superioara de precizie, poate functiona lejer la 160.000 r/m.
. Pentru turbine dentare cred ca ar fi potriviti niste rulmenti mai mici, cu alezaj de 1 mm sau 1,5 mm. La acestia insa, sarcina radiala ce o pot suporta este f. mult limitata de turatia utilizata. Astfel, rulmentul (in inchi) WR 1 (ADR), care are un alezaj de 1,397 mm si diam. ext. de 4,762 mm, la 100.000 r/m poate "duce" numai 0,9 daN (9 Newtoni sau 900 grame-forta). De aici rezulta dificultatile de a obtine 300.000 r/m chiar si la acesti rulmenti (numiti miniaturali), in conditiile in care sarcina (= forta de apasare a mainii dentistului), poate fi usor de 1 daN. E drept, pot fi montati in perechi dubland astfel sarcina iar prin clasa de precizie li se poate dubla turatia.]
28. Piele din colagen
. Din 1982 incepand, timp de trei ani, la Inst. de Biofizica [al acad. de Stiinte a URSS] s-au desfasurat cercetari pentru obtinerea unui inlocuitor de piele destinat in special pentru arsuri. Cercetatorii [Boris Gavriliuc] au incercat diverse solutii dar numai pe aceasta cale artificiala (a folosirii colagenului) a putut fi obtinuta o piele biologica avand multe din insusirile pielii umane. Colagenul - o proteina speciala secretata de organismul uman, a devenit principalul material pentru transplant.
. Deosebit de important: nu ramane nici cea mai mica cicatrice.
. [Cred ca acum se foloseste in mod curent in "spitalele de arsi". Am urmarit relatarile unei persoane care a folosit o reteta batraneasca pentru o arsura pe mare suprafata a corpului (a propriului copil, cred), si anume frunze de liliac (daca nu ma insel, alb), pe la noi numit si scumpie. Tot asa, fara urme de cicatrici dupa vindecare.]
29. Dieta de oxigen
. Hipoxie este numele tehnic pentru respiratia in aer cu oxigen putin. Totusi, aceasta era recomandata si de Hipocrat pentru unele maladii si pe unii pacienti ii trimitea la munte, la altitudine.
. Specialisti de la Inst. de Medicina nr. 2 din Moscova au creat in institut conditii de altitudine. In mod obisnuit aerul contine 21% oxigen. Experimentatorii au propus pacientilor un amestec gazos cu de doua ori mai putin oxigen, ceea ce corespunde unei altitudini de aprox. 5.000 m deasupra nivelului marii. Continutul de oxigen se reduce treptat pana la 10% [din aer], in timp ce durata sedintelor creste.
. S-a constatat ca o asemenea "dieta de oxigen" da rezultate surprinzatoare: dupa cateva sedinte, tensiunea arteriala la hipertensivi scade, iar la cei hipotensivi creste. Metoda e eficienta si la unele afectiuni ginecologice, in alergii, tulburari de metabolism si cardiologie.
. Explicatia? Hipoxia sau carenta de oxigen este nociva in doza mare dar in doze moderate face sa creasca rezistenta organismului.
. De regula, bolnavilor li se recomanda 15-25 sedinte pe zi. Fiecare sedinta dureaza pana la o ora, in care cinci minute de inspiratie (cu masti speciale) a "aerului de munte" alterneaza cu cinci minute de inspiratie a aerului atmosferic obisnuit.
. Aceasta dieta de oxigen poate fi folositoare si pentru oamenii sanatosi.
. [Acum devine de inteles pentru mine de ce la yoga se practica retinerea respiratiei (cu efecte pozitive)].
30. Condensatori neobisnuiti
. S-au realizat condensatori speciali cu capacitate electrica fara precedent. In loc de izolatori (intre cei doi electrozi) se folosesc lichide speciale - electroliti. Se fac cercetari pentru obtinerea de electroliti solizi.
. Cercetatorii sovietici au realizat condensatori, numiti ionisteri, cu capacitati incredibile: un condensator de marimea unei bomboane poate avea capacitatea de cativa Farazi!!
. [In ziua de azi condensatorii cu electrolit sunt banali.]
31. Nasterea in apa
. Putina lume mai stie acum ca metoda nasterii in apa a fost inventata de cercetatorul rus Igor Cearkovski.
. El, impreuna cu colaboratorii au inceput si studiul influentei delfinilor asupra psihicului copiilor si adultilor.
. Cearkovski a obtinut iepuri, pisici si gaini chiar, care, dupa cateva generatii isi aduceau puii pe lume si ii cresteau in apa. [!!] El a constatat ca animalele adaptate la viata acvatica sunt mult mai puternice si mai agere decat reprezentatele obisnuite ale speciei. Cel mai uimitor a fost faptul ca iepurii de casa, pisicile si gainile "inotatoare" au trait in apa de doua-trei ori mai mult decat rudele lor terestre.
. [Uite o noua metoda de dublare a vietii umane!]
32. Elixirul tineretii
. De multa vreme medicii se straduiesc sa elucideze cauzele epidemiilor de gripa. Se pare ca in perioadele de puternice schimbari ale vremii organismul sufera la nivelul celulelor puternice modificari energetice interne care le face [pe celule] deosebit de vulnerabile.
. Din pacate, tulburarile de energetica celulara duc la imbatranirea organismului. Prin urmare e nevoie de o normalizare a proceselor energetice interne.
. M. Kondraseva, dr. in biologie, afirma ca acest rol de normalizare il poate juca acidul succinic, un "elixir al tineretii". Aceasta substanta naturala nu numai ca vindeca "leziunile" celulare dar activeaza functionarea celulelor si contribuie la refacerea functiilor si intinerirea organismului. Inst. de Chirurgie Toracica din Kiev il aplica in terapia postoperatorie.
. Acidul se gaseste in agrise necoapte, struguri, suc de sfecla de zahar. Acidul succinic ajunge in celula bolnava singur, ocolindu-le pe cele sanatoase!
. [Am fost spitalizat candva pentru investigatii digestive si, imediat dupa internare, am contractat de la un alt bolnav o gripa puternica. Simptomele erau foarte greu de suportat, febra mare, diverse probleme si noaptea am apelat la serviciul de garda. Mi-au facut o injectie cu hemosuccinat de sodiu (daca nu ma inseala memoria) si toate simptomele mi-au disparut. Prin urmare, acest remediu e in mana medicilor cine stie de cati ani. Ramane sa-l si foloseasca.
. Trebuie sa subliniez faptul ca multe din "curiozitatile", pe care le-am selectionat din mai multele adunate, par sa fi fost foarte repede introduse in practica si cu unele "m-am intalnit" deja /sau am aflat/, intamplator, cu /de/ ele in practica, la ~20 ani dupa declararea lor ca si "curiozitati". De fapt, erau la ora "declararii" niste noutati, erau rezultate ale unor cercetari si nu intamplator, numarul f. mare de Institute de Cercetare din U. S(ov). producea si un numar f. mare de "noutati".]
33. Cuzineti de lemn
. Cercetatorii bielorusi au impregnat lemnul cu bioxid de azot, apoi cu cupru dizolvat in acid formic. Prin incalzire, cuprul se separa din solutie si umple porii lemnului. Din acest lemn, tratat cum am spus, ei au fabricat lagarae de alunecare. S-a constatat ca rezista mai mult decat cele de bronz.
. [Am tinut in mana un astfel de lagar de alunecare, care era fabricat prin Europa, si intr-adevar acest tip de lagar are un oarecare spectru de utilizari. Cred ca poate concura cu numitul "babbit" si este interesant caci staniul, folosit la lagarele de alunecare, este deficitar. Babbitul nu prea se mai foloseste (deoarece fusurile moi, necalite, de altadata, nu se mai utilizeaza practic; aliajele pe baza de Aluminiu, de ex. AS20, e generalizat la cuzineti.]
34. Pui de randunele legati de picior
. Scriitorul si naturalistul M. Zverev, aflat intr-o gospodarie de vanatoare in Kazahstan, pe malul raului Ili, a descoperit, uitandu-se intr-un cuib de randunele, ca fiecare pui era legat de picior cu un fir de par de cal. Celalalt capat al firului era lipit de peretele cuibului. In felul acesta, pasarea-mama era sigura ca puii nu-i vor cadea din cuib in timp ce ea lipsea.
. In imprejurimile Moscovei, unde randunica nu putea gasi par de cal, un pui era legat cu o ata. Naturalistul nu a putut sa urmareasca nodul in care pasarea isi leaga puii.
35. Sudura cu ... sticla
. Inst. Metalurgic din Dnepropetrovsk. Cecetatorii au elaborat o noua tehnologie pentru imbinarea materialelor eterogene. Metoda lor permite obtinerea bimetalelor de sapte-opt ori mai repede decat cu oricare din tehnologiile existente. Rezervoarele vidate in care se introduceau (bi) metalele semifabricate, acum sunt umplute cu sticla lichida. Cateva instalatii de acest fel se afla in faza de experimentare. Cu ajutorul lor se fabrica tevi polistratificate cu diametrul de 100 mm si lungimea de 500 mm.
36. Aritmia vindecata chirurgical cu laser
. Iurghis Bredikis, profesor la Inst. de Medicina din Kaunas, Lituania, a elaborat o metoda de operatie a arotmiei, inlocuind metodele de operatie pe cord deschis.
. Una din cauzele perturbarii complexe a ritmului cardiac -tahicardia- o constituie asa-numitul fascicul Kent, formatiune congenitala anormala din fibre ale miocardului. Acest fascicul trebuie extirpat. In cavitatea inimii se introduce un cateter o monofibra de cuart cu diametrul de 0,4 mm. O raza laser introdusa prin acest subtire fir optic distruge in cateva secunde focarul bolii si ritmul normal al inimii se restabileste.
. Pof. Bredikis e autorul a peste 50 de inovatii in medicina. Cu noua metoda au fost fost inlaturate 20 de aritmii grave. Medicii experimenteaza laserul si pentru tratamentul cardiopatiei ischemice.
37. Cupru in loc de argint
. Pelicula refractara de cupru poate inlocui costisitoarea pelicula de argint. Noua metoda, elaborata de cercetatorii Universitatii din Lvov isi va gasi aplicatia in productia de termosuri.
. Inlocuitorul nu este cu nimic mai prejos decat argintul, atat in ce priveste proprietatile refractare cat si in privinta fiabilitatii. Perspective de utilizare mai are noul produs in radioelectronica, optica, fabricarea bijuteriilor. Astfel sunt economisite zeci de tone de argint, anual.
38. Sange albastru pentru toti
. Se numeste perfluoran si se foloseste ca inlocuitor de sange in operatii. Are aspectul unui lichid alb-albastrui, un lichid asemanator laptelui. In 1982, revista (U.S.) a mai vorbit despre el, ca noutate. Acum sunt certitudini. Au fost creati inlocuitori sintetici ai sangelui de tip nou, finalizandu-se astfel experiente ce au durat mai multi ani. La ora actuala, cateva asemenea preparate se testeaza clinic. Din 1984, in mari clinici din tara s-au facut 600 de operatii in care "sangele albastru" a fost folosit cu succes. Zice Nikolai Afonin de la Inst. Central de Hematologie si Transfuzii. Cautarile substituentilor sangelui a inceput in U. S. in 1972. Pana la urma au fost elaborate mai multe preparate pe baza de perfluorcarbonati, care sunt capabile sa transporte oxigenul.
. Aceste combinatii dintre fluor si carbon - perfluorcarbonatii - au fost sintetizati sub conducerea acad. I. Kunianţ. Unul dintre acesti compusi a devenit baza "sangelui artificial" care este o emulsie de particule de o anumita dimensiune ce se misca nestingherit in circuitul sangvin.
. Se poate pastra intr-un frigider obisnuit pana la trei ani fara sa-si piarda proprietatile. Dimensiunile particulelor sunt de 100 de ori mai mici decat eritrocitele ceea ce le permite sa ajunga in cele mai stramte locuri.
. Cu acest "sange albastru" au fost salvati deja mii de pacienti in operatii pe cord, in afectiuni circulatorii ale membrelor superioare si inferioare.
. Oamenii de stiinta au cautat indelung o compozitie a preparatului care sa nu ramana in organism peste timpul necesar. Jumate din perfucolul introdus este eliminat de organism din circuitul sangvin dupa numai 24 de ore.
39. Ingrasaminte din comete
. Cercetatorii au pus la punct un ingrasamant din saruri de sodiu, fier, cobalt, cupru, zinc, plumb si alte cateva microelemente. Inventia se bazeaza pe o serie de concluzii teoretice si practice. S-a constatat si demonstrat ca hranirea cu microelemente a plantelor supraterane se face direct din atmosfera, prin suprafata frunzelor. Cercetarile au demonstrat ca biosfera plantei s-a format in conditiile unui aport intens de substanta de la comete. Prin urmare substanta acestora ar fi optima pentru plante. Noul ingrasamant conduce la cresterea recoltei cu ~25%, adica de doua ori mai mult decat cu ingrasaminte obisnuite. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la radacinoasele de solar.
40. Beton din mase plastice
. Propadiena este un gaz extrem de inflamabil, exploziv. Totusi, prin mici adausuri de propan sau propilena, pericolul exploziei este inlaturat.
. Cercetatorii de la Inst. u. de Sinteza Organica au reusit sa polimerizeze propadiena (in apa, catalizator rodiu) si au obtinut un polimer, polipropadiena, foarte activa chimic. Prin adaugarea de fosfor, insa, s-a obtinut un plastic neinflamabil cu proprietati (anti)bactericide.
. Pe baza propadienei si a etilenei s-a mai obtinut un polimer, polietpropadiena. El poate fi folosit ca inlocuitor al cimentului la prepararea betonului deoarece propadiena este un f. bun liant al particulelor de nisip cu polietilena inerta.
41. Acupunctura si filozofia chineza
. Medicina traditionala chineza considera boala nu ca pe o entitate (inteleasa in acest fel de medicina europeana) ci ca pe o dizarmonie a pacientului cu cosmosul. Dar pentru a intelege ceva despre acupunctura daoista traditionala trebuie sa ai un minim de conoastere despre gandirea/conceptia/filozofia daoista:
...Univers - "Inaintea crearii lumii" era DAO, cel care nu poate fi cunoscut sau numit, UN primordial, originea si sursa intregii energii.
. Acest Dao, depanandu-se ca o bobina, a dat nastere UNIVERSULui in doua modalitati alternante: Yang si Yin. Materia fundamentala a universului este, deci, energia. Caci toate lucrurile lumii acesteia sunt rezultatul miscarilor si transformarilor.
. Punctul de plecare al conceptiei daoiste despre univers este constatarea existentei Cerului, Pamantului si a Fiintelor dintre cele doua. Si cautand unitatea, ce se afla in toate acestea, au facut niste asocieri:
- Deplasarea Soarelui pe cer le-a prilejuit asocierea cu Yang a Soarelui (si a luminii, a caldurii, a zilei) iar pe Yin l-au asociat cu Luna, obscuritatea, frigul.
- Au remarcat variatia de calitate a lui Yang, care se naste, creste, trece prin faza maxima, descreste si moare. La fel si pentru Yin dar in sens invers.
. De aici schema simbolica a lui Tai Ji [citeste t'ai ţi], principiul superior, care seamana cu doi pestisori. Cel luminos il reprezinta pe Yang si trebuie pus intotdeauna in stanga. Yangul luminos se naste la polul inferior, trece prin stanga si culmineaza la polul superior. Yin se naste la polul superior, trece prin dreapta pentru a atinge maximul sau la polul inferior. Schema Tai Ji indica faptul ca Yin si Yang, desi cu totul opusi, sunt intotdeauna asociati in toata manifestarea, in proportie variabila, niciodata unul nu exista fara celalalt. Yang si Yin sunt inseparabili si de neconceput separati [intr-un fenomen].
. Aceasta schema permite determinarea in mod calitativ a alternantelor de culminatie si de slabire (pana la disparitie) a lui Yang si Yin (Yin nu este opusul algebric al lui Yang).
Tai Ji
- Numarand, avem trei de Yang, trei de Yin (incipient sau mic, mediu si mare), cate doua faze de trecere si actualizare [n-am inteles aici; poate se refera la "Diagrama Marii Limite" in care sunt 8+ 4 manifestari, plus Yin si Yang], rezulta un sistem duodenar, de 12 elemente.
- Tot de la Rasaritul Soarelui care defineste punctele cardinale s-au adoptat urmatoarele:
pentru un om care sta in emisfera nordica si priveste Cerul, se va numi Sud partea pamantului ce se intinde in fata sa; Nord - cea care e in spatele lui; Est - cea din stanga sa; Vest - cea din dreapta sa. Chinezii au acordat acestor cinci directii si numele de:
Lemn (padure) = Est;
Foc = Sud;
Pamant = Centrul;
Metal = Vest;
Apa = Nord.
Doua cicluri independente
. Fiecare din acesti cinci parametri, Lemn, Foc, Pamant, Metal, Apa, avand o faza de pregatire si una de actualizare, dau zece elemente pe care chinezii le numesc trunchiuri.
. Astfel a aparut sistemul dinar, sistemul celor zece "trunchiuri celeste". Ar putea starni mirarea faptul ca sunt numite celeste [si] cele cinci elemente (trunchiuri ale sistemului dinar) [din zece] a caror prima utilizare e cea terestra (patru rasarituri plecand de la un centru) si ca sunt numite terestre ramurile sistemului duodenar construit pe cele sase energii si a caror prima utilizare e celesta: jalonarea timpului in 12 perioade.
. Tot ceea ce se petrece, tot ce exista intre Cer si Pamant, climele, viata vegetala si animala este rezultanta conjunctiei celor 12 ramuri terestre si celor 10 trunchiuri celeste. Intr-o astfel de maniera incat este nevoie de 60 de intalniri (cmmmc al lui 10 si 12) pentru a ispravi numarul posibil de intalniri ale sistemului. Cand se aplica anilor, zilelor, orelor, se obtin cicluri de 60 de ani, 60 de zile si 60 de ore chinezesti (ora chinezeasca valoreaza doua ore occidentale).
- Omul este legat de sistemul dinar (al pamantului) prin cele cinci organe pline, cele cinci organe cavitare, cele cinci simturi, etc. El este atasat pamantului prin alimentatie.
. El este atasat Cerului prin cele 12 meridiane, purtand numele celor 12 energii celeste, prin cele 360 de puncte de acupunctura ce corespund celor 360 de zile celeste, care exista intre doua solstitii de iarna, ziua celesta fiind mai lunga cu aproape 21 de minute decat nictemeralul terestru (deoarece sunt 365 de nictemere, cam 1/4 de la un solstitiu la altul).
. In trecere semnalam faptul ca masuratorile de timp facute in urma cu 2000 ani, cu clepsidra, sunt la doua secunde de cele efectuate cu instrumentele perfectionate ale zilelor noastre.
[Articol preluat din "Flacara" , nr. 1557, 1985]
mm- Mesaje : 211
Data de înscriere : 12/01/2011
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum