Forum Romanesc de Cercetare
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala

In jos

Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Empty Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala

Mesaj  mm Mar Feb 21, 2012 12:56 pm

.  Deoarece foarte multe persoane, din ce in ce mai numeroase, au probleme cu rinichii nu este lipsit de interes deschiderea unui asemenea topic intrucat problematica este vasta, s-au scris carti intregi despre bolile rinichilor, medicina lupta cu mijloace tehnice tot mai sofisticate dar fara sa realizeze succesul asteptat de pacientii tot mai numerosi. In felul acesta, subiectul, din apanajul medicinei ajunge in domeniul discutiilor publice, la studierea articolelor din publicatii populare, la studiul retetelor naturiste, la urmarirea experientelor personale traite de diversi pacienti si relatate de reviste diverse, etc.

.  Pacientul trebuie sa-si rezolve cumva problemele (mai ales daca medicina nu reuseste sa o faca) si atunci o informare in plus nu strica. Fara indoiala ca subiectul propus aici in titlu poate fi considerat si o tema de cercetare "pe pielea pacientilor", deci se incadreaza in profilul forumului.
.  In acest topic se va urmari cu predilectie problema "pietrelor", lasand restul (de 90% al) patologiei renale in continuare pe mana specialistilor.

.  De la inceput trebuie subliniat ca diversii pacienti se confrunta cu diverse feluri de "pietre". Pietrele diferite cer si tratamente diferite. Lucru valabil si in ceea ce priveste restrictiile alimentare (diferite).
.  Astfel:
 -  Regasesc printre propriile-mi notite urmatoarea informare "condensata" (de sursa neprecizabila),
"Natura destul de diversa a pietrelor poate fi explicatia numarului mare a retetelor existente si a diversitatii lor. Astfel, exista restrictii diferite de la caz la caz.
Pentru (pietre de) oxalati se evita rosiile, castravetii, ardeii, ciocolata, cafeaua.
Pentru (pietre de) carbonati se evita lactatele si alimentele ce contin calciu.
Pentru urati se evita carnea si proteinele de origine animala.
Etc."


 -  Intr-un dictionar Larousse de medicina (Bucuresti, 1998) gasim urmatoarele despre "Litiaza urinara":
"Este vorba de calculi ce se formeaza in rinichi si care pot migra in uretre si in vezica.
CAUZE. Cand este gasita o cauza, este de cele mai multe ori vorba de un obstacol in curgerea urinii (malformatie, adenom de prostata) sau de o infectie urinara. In alte cazuri este vorba de o dereglare metabolica a organismului, consecutiva unor excese alimentare  (mai ales in calciu si acid uric) sau prin boli hormonale (hiperparatiroidie, de exemplu).
SIMPTOME SI DIAGNOSTIC. Se intampla ca unii calculi sa nu antreneze nici un simptom. Dar ei sunt adesea durerosi sau sursa a unor complicatii: colica nefretica (durere intensa prin blocarea unui calcul intr-o uretera), hematurie (sange in urina), infectie grava a rinichiului, insuficienta renala. Diagnosticarea lor este posibila multumita radiologiei (ecografie, urografie intravenoasa).
TRATAMENT. Calculii mai mici de cinci milimetri se elimina spontan pe cai naturale. Calculii de acid uric prea mari sunt dizolvati de apele minerale sau de medicamente care fac urina alcalina (bazica). Pentru alti calculi, se dispune de mai multe metode: ablatia chirurgicala aproape ca nu mai este folosita; litotripsia extracorporala pulverizeaza calculii prin unde de soc produse de un aparat extern (asemanator unui aparat de radiologie), endoscopia (care utilizeaza un tub dotat cu un sistem optic, introdus prin uretra sau prin piele) permite reperarea calculului, indepartarea lui ca atare sau practicarea unei litotripsii.
.  Tratamentul preventiv al recidivelor cuprinde tratamentul unei eventuale cauze. Trebuie sa se bea din abundenta,
[nu neaparat alcoolice, zic eu] cu exceptia cazului de colica nefretica. Un regim alimentar care evita substantele prezente in calculii pacientului (de ex., alimentele bogate in calciu in caz de litiaza calcica) trebuie sa fie urmat."


.  In cartea prof. dr. Ion Ioan Costica, "Bolile renale pe intelesul tuturor", de numai 270 de pagini, gasim o mare cantitate de informatii. Referitor la Litiaza renala in special, sunt consacrate doar cinci pagini pe care le reproduc:

 Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Pietrer1b.th Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Pietrer2b.thPietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Pietrer3b.th
Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  24wasz8
Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Pietrer4b.th
Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Atllrd
Pietre la rinichi, Calculoza, Litiaza renala  Pietrer5b.th

.  Desi cartea se adreseaza publicului larg, ea poate fi mai bine inteleasa de medicii insisi si cuprinde cam toate bolile renale. Totusi, pentru un pacient, suferind de regula numai de una din aceste numeroase afectiuni, cartea poate fi un instrument util -si necesar- informarii sale personale. In felul acesta pacientul isi poate explora (si pe baza examenelor medicale de specialitate) propria suferinta, particularizata la cazul sau.

.  Informatia pe care o urmaream deocamdata era o insiruire a tipurilor de "pietre" si din cele 5 pagini am mai aflat cateva tipuri, lista nefiind finalizata:
- calculi calcici (oxalat de calciu, fosfat de calciu);
- calculi din fosfat amoniaco-magnezian;
- calculi din acid uric;
- calculi din cistina;
- calculi din xantina;
- alti calculi.

.  Pacientul, contrar parerii "stiintifice" oficiale, trebuie sa se preocupe mai mult decat medicul de afectiunea sa pentru ca:
a) prin cronicizare lucrurile se agraveaza si intoarcerea la normal e tot mai dificila;
b) pentru ca e greu (poate chiar imposibil) pentru medic sa stabileasca cauza litiazei, pe cand pacientul care isi cunoaste toate obiceiurile (inclusiv cele alimentare) sau afectiunile mostenite din familie poate stabili -chiar daca nu e de specialitate, dar nu e totusi un tampit- cu mare probabilitate cauza litiazei. In felul acesta, indepartand necazurile, obiceiurile, cauza presupusa ce produce "infundarea rinichilor" sai, el poate constata, urmarind efectele, daca masurile luate de el personal sunt macar "pe aproape". Adica, intr-un fel, pacientul face o "munca de cercetare" pe el insusi (un fel de), cu sanse de reusita bune.

(23.02.12)
.  Pentru cetateanul de rand preocupat de starea rinichilor lui (poate suferind, din familie), exista o modalitate simpla de supraveghere: colectarea urinei de dimineata intr-un borcan si examinarea ei. Pentru suferinzi, in urina lor pot apare diverse depuneri, nisip, "norisori", un anume grad de tulburime. Pentru cei sanatosi, urina e galben stralucitoare, perfect limpede, fara depuneri, etc. (Desi unii medici vor spune ca urina poate fi limpede si totusi subiectii sa aiba infectie renala! Deci, atentie.).

.  Am "interceptat" dintr-o sursa neprecizabila cum poate omul simplu sa-si faca niste analize "primitive" la domiciliu, la urina tulbure, cu ce are omul prin casa lui. Se aplica doar pentru urina tubure. Iata informatiile:

.  Urina poate fi tulbure datorita prezentei sarurilor, celulelor (epiteliale, hematii, leucocite intacte sau degradate in globule de puroi) sau a prezentei microorganismelor.
Identificare:
1)  Incalzirea. Prin incalzirea (de ex. intr-o eprubeta a) unui esantion din urina colectata la prima urinare de dimineata (dar nu numai de dimineata) se constata limpezirea urinei cand in ea se gasesc urati, saruri ale acidului uric;
2)  Acidifiere. Se adauga in proba de urina a catorva picaturi de acid acetic (otet obisnuit). Daca urina se limpezeste, aceasta dovedeste ca in urina sunt prezente saruri de fosfati;
3)  Acidifiere cu acid clorhidric. Urina se limpezeste daca in ea sunt prezenti oxalati de calciu;
4)  Urina tulbure datorita puroiului si germenilor nu se limpezeste prin acidifiere. Ba chiar aspectul tulbure se accentueaza prin incalzire. La adaos de mici cantitati de NaOH 10% (soda caustica in solutie de 10%), in prezenta puroiului apare un gel translucid.

.  Aceste "analize" destul de primitive, nu inlocuiesc examenele de specialitate facute de cadrele medicale dar pot ajuta pacientul sa afle din timp ca are probleme renale.
.  Un simptom banal al infectiei urinare este si senzatia de usturime pe canal, in timpul urinarii. Infectia trebuie tratata cat mai repede deoarece altfel se poate ajunge la IRC (insuficienta renala cronica) si atunci nu-i bine deloc. O infectie urinara tratata la timp permite refacerea renala (sau urinara) deplina, pe cand infectia netratata (la timp) devine ... cronica - IRC.

mm

Mesaje : 211
Data de înscriere : 12/01/2011

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum