Forum Romanesc de Cercetare
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

40 de Curiozitati Tehnice "scurte"

In jos

40 de Curiozitati Tehnice "scurte" Empty 40 de Curiozitati Tehnice "scurte"

Mesaj  mm Lun Mai 16, 2011 12:23 pm

In decursul anilor am selectionat si "depozitat" o serie de curiozitati tehnice si stiintifice preluate din diverse publicatii (existente atunci). Unele din ele prezinta interes si in prezent, drept pentru care le "redifuzez" in cadrul acestui forum. In acest topic am ales sa adun acele stiri, interesante tehnic dar nedepasind cateva randuri, motiv pentru care le-am numit "scurte" spre a le diferentia de celelalte, "individuale".
Utilitatea acestor stiri, curiozitati, informatii tehnice, poate fi exploatata productiv, comercial, etc. daca (eventualul) cititor incearca sa duca mai departe, sa aplice, in mod constructiv, inovativ, informatia respectiva.
Aceste "stiri" pot fi folosite foarte bine si ca "material de brainstorming", in sensul ca fiind deja niste noutati tehnice/stiintifice, niste inovatii, inventii sau simple idei, pot constitui punctul de plecare pentru alte idei, aplicatii, inovatii, inventii, etc.

1. Rulment fara uzura
Institutul Politehnic din Kalinin a realizat un rulment magnetic, practic fara uzura, capabil sa lucreze zeci de ani fara a fi inlocuit. Constructia lui e bazata pe respingerea polilor magnetici de acelasi fel. Magnetii au fost confectionati din elemente rare.

2. Supraconductori organici
Institutul Politehnic din Riga a obtinut combinatii organice pe baza de sulf care permit trecerea aproape fara pierderi a curentului electric.
Spre deosebire de conductorii metalici, care trebuie raciti cu heliu lichid pana in apropierea temperaturii de zero absolut, supraconductorii organici functioneaza in mod similar dar la temperaturi mai inalte, ceea ce permite folosirea refrigerentilor mai ieftini.

Aceasta stire, poate cam veche, a fost depasita in performanta de diferite substante oxidice, folosite in acelasi scop, la temperaturi obisnuite.

3. Ienuparul vesnic verde
Ienuparul are numeroase calitati ce-l fac util (tinctura din fructe de ienupar , de ex., e folosit in diverse suferinte renale) dar creste incet. In schimb traieste pana la 3.000 de ani.
Plantatiile de ienupar acumuleaza precipitatiile din timpul iernii si feresc terenul de eroziune. In Tadjikistan sunt plantatii pe 250.000 Ha.
Silvicultorii din Letonia au acordat o atentie deosebita capacitatii ienuparului de a purifica aerul. Un hectar de plantatie cu ienupar emana in 24 ore cantitatea de fitoncide necesara insanatosirii atmosferei unui intreg oras.
In padurile din tarile baltice a fost aclimatizat arbustul ienupar care in conditii favorabile poate deveni un urias. Astfel, in zona Valmiera, creste un asemenea urias a carui tulpina de-abia poate fi cuprinsa de bratele a trei barbati.

4. Metoda pentru gasirea zacamintelor de zeoliti
Experienta zoologilor arata ca ierbivorele cauta locurile in care pot linge minerale continand potasiu si alte elemente necesare organismului. Geologii s-au folosit de aceasta imprejurare si, pe baza datelor oferite de padurari/vanatori, au urmarit potecile animalelor si au marcat locurile in care se intalnesc. In aceste "rascruci" de poteci ei au gasit depozite de zeoliti si alte minerale. In Extremul Orient au fost depistate prin aceasta metoda peste 300 de zacaminte de "argila alba", zeoliti, etc.

5. Defrisarea buturugilor ramase dupa taierea copacilor
Buturugile ramase dupa taiere, impreuna cu radacinile lor, sunt f. greu de indepartat. Gandul ne duce la puternice masini de excavat, tractoare puternice, sapand, smulgand radacinile uriase.
La Institutul Politehnic din Gruzia s-a inventat o solutie -un amestec de sulfamide- care se toarna intr-un orificiu, practicat in prealabil cu burghiul, in buturuga. In cateva zile, lemnul tare se inmoaie si poate fi faramitat usor cu brazdarul unui plug.

6. Metoda de faramitare a fundamentelor groase de beton
Cu un dispozitiv usor, ce seamana cu o pusca, a carui teava se introduce intr-un mic orificiu forat in fundamentul de beton, se detoneaza un cartus de vanatoare iar rolul alicelor este preluat de apa introdusa in prealalbil in orificiu. Comprimata de gazele rezultate din explozie, apa patrunde in fisurile materialului, distrugandu-l instantaneu.

7. Tratament pentru boli respiratorii
Un guturai poate trece si de la sine intr-o saptamana. Dar dupa cum se stie, virusul guturaiului poate suferi mutatii si se transforma in tot felul de gripe ce solicita zona nas-gat pe mai multe saptamani.
Un cercetator a elaborat o metoda eficienta de lupta cu bolile respiratorii acute, folosind curentul electric si o solutie de argint, care are proprietatea de a anihila microorganismele patogene.
Catodul se fixeaza pe gatul bolnavului iar anodul, constand dintr-un tampon imbibat cu o solutie de argint ionizata, se fixeaza in nas. Cand se inchide circuitul, curentul slab activeaza ionii de argint din solutie, acestia patrund in celule si suprima activitatea virusurilor purtatoare de boala.

8. Depozite de legume-fructe din piatra devoniana
Piatra de nisip din perioada devoniana a Pamantului, precedenta carboniferului, se dovedeste a fi un material izolant special datorita porozitatii sale. In interiorul amenajarilor facute din aceasta piatra aerul este filtrat si se pastreaza o temperatura constanta.
Aceste conditii, ce exista in carierele din sud-estul Estoniei, sunt folosite pentru pastrarea zarzavaturilor si fructelor, care nu-si pierd prospetimea nici dupa un an de sedere in galeriile subterane.
Nisipul extras din acele cariere este un material de inalta calitate pentru fabricarea sticlei.

Din experienta proprie adaug la acestea ca o pivnita buna trebuie sa pastreze si o umiditate mare si o temperatura scazuta, caz in care legumele raman intacte si pe timpul verii, cartofii nu incoltesc, radacinoasele isi pastreaza apa celulara, etc. Astfel de conditii pot fi obtinute daca pivnita se afla in imediata apropiere a unei panze freatice, evaporarea continua a apei contribuind la mentinerea unei temperaturi foarte scazute.

9. Aliaje surde
Institutul de metalurgie "A. A. Baikov" al academiei de stiinte ruse produce aliaje din cele mai neobisnuite.
* Asa-numitele "aliaje surde", de exemplu, au proprietatea ca absorb vibratiile. Clopotelul fabricat din acest (tip de) aliaj ramane silentios, oricat de tare ar fi scuturat. Aliajele surde absorb vibratiile produse de motoare, rotoare, angrenaje, rulmenti, aspiratoare, etc., fiind folosite pentru realizarea carcaselor de strung, rotoarelor de turbine, a angrenajelor, aspiratoarelor, etc.
* Din magneziu si litiu s-a obtinut un aliaj care nu se scufunda in apa.
* Materiale metalice extrausoare realizate aici au destinatii in aviatie, constructii navale, tehnica cosmica.

10. Supraconductibilitate fara fisura energetica
Daca metalul se raceste pana la zero absolut (-273o C) si se iradiaza cu unde radio de diferite lungimi de unda din diapazonul metric, centimetric si milimetric, supraconductorul obisnuit le va reflecta integral. Daca lungimea de unda este micsorata in continuare, se ajunge la o valoare la care metalul incepe sa absoarba undele. Aceasta limita poarta denumirea de fisura energetica.
Descoperirea apartine savantilor Alexei Abrikosov si Lev Gorisov (acad. de stiinte rusa) si poate folosi la crearea de conductori capabili sa suporte curenti electrici mari si campuri magnetice puternice.

11. Clei chirurgical
Un medic renumit, Vladimir Alexandrov, (proctolog) de la spitalul nr. 24 din Moscova (candva), a folosit in premiera mondiala cleiul cian-acrilatic pentru "coaserea" peretilor intestinului si a efectuat cu succes peste 300 de operatii cu aceasta metoda.
Acest clei prinde trainic peretii intestinului in 30 de secunde iar apoi se resoarbe in organism.

Specialistii Centrului de Neurochirurgie din Letonia au realizat un clei biologic care permite reducerea numarului suturilor necesitate de operatiile chirurgicale si grabeste sudarea vaselor mici. In aceste conditii, ramificatiile fine ale arterelor cu un diametru de un milimetru si jumatate se imbina bine
Substanta lianta, obtinuta din compusii sangelui, nu provoaca in organism reactia de respingere. Cleiul se prepara din doua prafuri diferite, direct in sala de operatie.
Se foloseste cu succes la operatiile pe encefal si poate fi folosit si la oprirea hemoragiilor capilare.

Probabil ca exista in uz la ora aceasta o diversitate de asemenea cleiuri chirurgicale.

12. Cat creste pinul?
Institutul de Silvicultura si Chimie din Arhanghelsk: cercetatorii au stabilit prin masuratori ca pinul creste numai o saptamana pe an, in perioada solstitiului de vara si nici atunci pe parcursul celor 24 ore. De la apusul soarelui, ora 20, si pana la miezul noptii, pinul creste 2,5 cm!
De pe un hectar de pini se recolteaza 20 mc cherestea.

13. Gheata - material de constructie
In zonele mai apropiate de poli, cu clima aspra, Gheata se alatura -cu drepturi egale- celorlalte materiale "de iarna" folosite in constructii. Pe lacul artificial Bratsk s-au desfasurat cu succes probele unei instalatii de producerea ghetii, montate pe un sasiu de automobil "tot teren". Aceasta instalatie a construit platforme de gheata pentru depozitarea materialelor, poate realiza coridoare de gheata peste ape si mlastini. Cu ajutorul ei s-a realizat un pod de gheta peste fluviul Lena, lung de trei km, in numai cateva zile. Se mai pot face cu aceasta instalatie ("Grindina") depozite din gheata si locuinte, baraje si drumuri.

14. Radiolocator
Radiolocatorul de Obsevatie Laterala, de sondare la distanta a suprafetei terestre, amplasat pe un satelit rusesc, a permis o descoperire interesanta in Antarctida. Sub gheata a fost observata o structura inelara, insesizabila optic, in regiunea Tarii Elssworth.
Cu acelasi radiolocator, din cosmos, s-a descoperit si o enigmatica structura circulara, cu diametrul de 35 km, in Sahara de Vest. Ar putea fi folosit si pentru determinarea rutelor printre banchize ale spargatoarelor de gheata, pentru cercetarea curentilor oceanici, a valurilor si a taifunurilor.

15. Acumulator de plastic
Cercetatori chimisti armeni au realizat un acumulator auto din materilale plastice bune conductoare de electricitate. Gabarit mult redus, mai usor decat cele clasice cu plumb, poate fi reincarcat de sute de ori (nu prezinta sulfatatia) fiind economic si fiabil.

16. Curatarea fantanilor
Institutul de Inginerie in Imbunatatiri Funciare din Novocerkassk au realizat o instalatie pentru indepartarea namolului din puturi, numita EGURA-500. Are ca principiu de functionare o metoda de soc hidroelectric. Debitul puturilor curatate a crescut de trei ori.

Anual destui fantanari (si amatori) isi pierd viata la curatirea fantanilor, asfixiati sau otraviti de gazele acumulate in namol (hidrogen sulfurat, metan, bioxid de carbon, etc.).

17. Sursa de apa in desert
. Un procedeu eficient de obtinere a apei din vegetatia saraca a desertului a fost propus de Inst. de Fiziologie si Patologie Experimentala pentru zonele aride din Turkmenia. In conditiile practice din Karakum, cercetatorii aplicau o punga obisnuita de polietilena pe fiecare tufa de "ghimpele camilei". In decurs de o ora, functie de marimea plantei, se aduna de pe o tufa (in medie) 30-35 ml apa.

18. Microbi detectori de metale toxice
. Specialistii de la Inst. de Electrotehnica din Leningrad [Petersburg] au propus folosirea microbilor in identificarea rapida a substantelor toxice. Metoda se bazeaza pe observatia ca in prezenta plumbului, zincului, cadmiului si a altor metale [grele?], microorganismele devin active iar dupa viteza lor de reactie se poate determina cu maxim de precizie gradul de poluare al atmosferei.
. Comparativ cu mijloacele tehnice de control, "mirosul" acestor nevazute ajutoare este de zeci de ori mai fin.

19. Bautura tamaduitoare
. Orasul azerbaidjan Şeki. Localnicii mai varstnici ai acestui oras au restaurat o reteta mai veche de bautura, considerata pierduta, numita bekmez. Aceasta se fabrica din suc fiert de struguri, pere, smochine si dude. Bautura are proprietati tamaduitoare in bolile cardiovasculare si in alte maladii.
. E foarte folositoare pentru copii, ca esenta in productia de limonada, la producerea de şerbet si a diferitelor bauturi.

20. Revenirea la zbaturi?
. Ambarcatiunile din Siberia si Orientul Extrem trebuie sa faca fata conditiilor grele de acolo prin manevrabilitate, dimensiuni mici, pe ape putin adanci. Constructorii si-au propus sa revina la roata cu zbaturi. Experienta arata ca in ape putin adanci cea mai adecvata tractiune e roata de pupa. In felul acesta a aparut un remorcher-impingator cu zbaturi.

. Fara indoiala ca in mlastinoasele smarcuri siberiene elicea se agata mai usor decat zbatul, care si daca "prinde" fundul mâlos, ruleaza pe el la fel de bine. Nu mai vorbim de faptul ca zbatul poate fi, cu partea sa de jos, la acelasi nivel cu carena. Poate la forta de impingere sa fie zbatul inferior cu ceva elicei.





mm

Mesaje : 211
Data de înscriere : 12/01/2011

Sus In jos

40 de Curiozitati Tehnice "scurte" Empty Re: 40 de Curiozitati Tehnice "scurte"

Mesaj  mm Lun Sept 26, 2011 11:30 pm

.  Desi multe inovatii, descoperiri tehnice, si chiar inventii par sa fie neinteresante pentru lucratorul zilelor noastre (ocupat sa-si castige painea muncind si mai putin gandind), e posibil ca noutatile de acu 20-30 de ani sa fie fertile si pentru omul de azi. Le voi selecta, in continuare, pentru un ipotetic utilizator, beneficiar, inovator, inventator, etc.

21. Tevi de foraj emailate?
.  Specialistii din Kazahstan au realizat emailuri rezistente la uzura mecanica [abraziune] si la temperaturi inalte, pentru protejarea pieselor de otel. Componentul principal al acestui tip de "email" este nisipul, depunerea facandu-se printr-o tehnologie asemenea celei de la fabricarea sticlei. Tevile de foraj, din schelele petroliere, "emailate" in acest fel sunt de 30-50 ori mai rezistente decat cele obisnuite.

22. Sinterizatele
.  Candva noutati, piesele sinterizate sunt o banala prezenta in tehnica de azi. S-au realizat -si se realizeaza si acum- zeci de mii de "retete". Exista in Brasov, candva, o fabrica de sinterizate din pulberi de bazalt de Racos (in amestec /sau nu/ cu alumina si altele), sinterizate ce suportau o intensa cercetare, cu un viitor sigur. Fabrica a disparut, probabil fiind mai ieftina cumpararea sinterizatelor de la altii decat fabricarea lor autohtona. Iata ce faceau ucrainienii in domeniul produselor compozite (sinterizate),

.  Pentru activitati in medii dificile, la sarcini si turatii ridicate, au fost create sinterizate antifrictiune. In colaborare cu uzina de turbine din Kaluga s-au fabricat rulmenti mari din "metalopolimeri".
.  O noua clasa de materiale superporoase din fibre metalice in dispersie a permis realizarea unor produse rezistente la o gama fantastica de temperaturi si tot atat de rezistente [mecanic].
.  Numai la utilajele agricole, coroziunea distruge anual zeci de milioane de tone de metal [in Rusia]. Protectia lor este posibila si cercetatorii ucrainieni au realizat o larga gama de materiale compozite, rezistente si rezistente la coroziune. O tona de acoperiri de protectie din pulberi sinterizate economiseste pana la opt tone de laminate.

23. Jen-Sen
.  In timp ce recolta anuala de jensen este in URSS [era] de numai 50 kg, "recolta" de celule tamaduitoare pe care le produce fabrica de antibiotice furajere, "Ceaikovski", din Ucraina, este de zeci de tone. Datorita tehnologiei folosite aici, radacina vietii obtinuta artificial ajunge la maturitate intr-o luna, de 80 de ori mai repede decat in natura. Cultura de celule de jen-sen se foloseste pentru prepararea de medicamente, creme [prob. cosmetice] si bauturi tonice.

24. Furaje proaspete tot anul
.  In Letonia, intr-o gospodarie agricola, s-a experimentat o noua metoda de pregatire a furajelor. Fanul proaspat cosit e transformat in granule mici de proteina in care se mentin toate substantele utile din planta. Granulele, impreuna cu alte furaje, se pastreaza in buncare in atmosfera de azot.
.  Astfel, pierderile de caroten, spre exemplu, sunt de numai 5% pe an, fata de pierderile de ~75% la care se ajunge in cadrul depozitarii obisnuite.

.  [Si in Romania s-au realizat astfel de tehnologii (experimentale). Tin minte ca se folosea amoniac gazos in girezi mari acoperite (inchise). La ora actuala nu mai e o problema vacuumarea individuala, in invelis de plastic gros, a balotilor de iarba/furaj/ proaspata, urmata de injectarea de azot sau amoniac si inchiderea ermetica a balotului. Lipsa oxigenului face ca furajele sa se pastreze nealterate pana la coasa anului urmator.]

25. Conservarea sangelui
.  Specialisti ucraineni au realizat o metoda de conservare a sangelui in conditii de refrigerare indelungata.
.  In cazul metodelor traditionale de conservare, in timpul procesului de inghetare si reincalzire a sangelui de la donor, pier o parte insemnata a celulelor sangvine. Daca insa racirea se face considerabil mai lent decat anterior, celula reuseste sa puna in functiune mecanismul natural al adaptarii la conditiile extreme. Acesta consta in deshidratare: celula singura se debaraseaza de apa de prisos si ingheata in mod compact. Aceasta ii permite sa-si pastreze integral viabilitatea.
.  Noile criogenice se folosesc in Ucraina la o serie de statii de transfuzii de sange.

26. Tratamentul virozelor cartofului
.  Se stie ca banalul cartof e afectat de viroza (ca si oamenii). Nu exista medicamente pentru aceasta. In plus, noul material saditor contine deja virusuri in stare latenta.
.  S-a gasit pana la urma un remediu pentru obtinerea materialului saditor rezistent la viroze. S-a dovedit ca pentru combaterea virusurilor plantelor exista un remediu binecunoscut: interferonul uman pe care il cumparam de la farmacie cand ne imbolnavim de gripa. Experientele au aratat ca interferonul inhiba inmultirea virusului mozaicului tutunului in tesuturile plantelor de tutun.
.  Alte experimente au aratat ca prin tratarea cu interferon a frunzelor de cartof, inmultirea virusurilor este aproape total inhibata. S-a folosit la inceput interferon obtinut din leucocite umane. In prezent se obtine interferonul necesar, la scara industriala, prin inginerie genetica, procesul tehnologic fiind ieftin.

27. Cartofi "magnetizati"
.  Pe semanatorile de cartofi din zona Taskent s-a montat un modulator magnetic. Cartofii trecuti printr-un camp magnetic, generat de modulator, dau o productie suplimentara de 400 kg la hectar.

.  [In Romania, inventatorii dispozitivului "Lucab" au produs si un dispozitiv magnetic atasabil furtunului de stropit gradina, care dadea efecte similare - cresterea productiei vegetale.]

28. Vindecarea miopiei progresive [/b]
.  Miopia progresiva se vindeca in mod obisnuit consolidand peretele posterior al globului ocular. In caz de imbolnavire, peretele se destinde, prin aceasta fiind afectate functiile normale ale coroidei si retinei. Chirurgii creau o "carcasa" de tesuturi biologice in spatele globului ocular in cadrul unei operatii complicate. Oftalmologul E. Avetisov a inlocuit biotesuturile cu polimeri.
.  Polimerul in stare lichida e introdus cu seringa in vecinatatea peretelui posterior al globului ocular, unde el se solidifica rapid. "Carcasa" elestica de polimeri este inlocuita treptat cu tesutul propriu al pacientului iar miopia nu progreseaza. Procedeul elimina operatia complicata si se poate face si la copii. Operatia s-a practicat cu succes la peste 100 de pacienti.

.  [Avetisov poate fi gasit pe internet cu metode de tratament a ambliopiei si cu metoda diploptica de tratare a strabismului la copii (restaurarea naturala a vederii binoculare).]

29. Prevenirea silicozei
.  In Iakutia s-a creat o instalatie ce protejeaza minerii impotriva maladiei profesionale numita silicoza. Instalatia provoaca in  mine caderi de zapada artificiala care fac sa se depuna praful. Instalatii similare se folosesc si in exploatarile de carbune la zi.

30. Cicatrizant postoperator
.  Pelicula oblecol a fost creata pentru stimularea cicatrizarii traumatismelor postoperatorii, a arsurilor, etc. Componentele ei principale sunt colagenul si uleiul de catina. Pelicula este extrasa din pachet steril, taiata la dimensiunea necesara si se aplica pe rana. Printr-un sistem de pori microscopici oblecolul permite accesul aerului si fereste rana de infectii. Cercetarile clinice au demonstrat un remarcabil efect terapeutic.

31. Otel direct din minereu
.  Zacamantul de fier de la Kursk este larg cunoscut. Mai putin cunoscute sunt amanuntele legate de zacamant si exploatarea lui. Iata cateva date:
.  Baza de materie prima este zona anomaliei magnetice de la Kursk, un depozit natural de fier, absolut uimitor, ce se intinde pe o fasie de 120.000 km2, de la N-V la S-V, traversand intreaga zona centrala Rusiei. Adancimea celei mai importante cariere, "Lebedinsk", este de 400 m dar limita inferioara a zacamantului se afla la o adancime mult mai mare!
.  O bucatica de minereu, de cuartita de culoare albastrui-roscata, luata din cupa excavatorului din cariera Lebedinsk contine pana la 70% fier! Cuartita unica in lume.
.  Combinatul din Oskol nu are nevoie nici de baterii de cocs si nici de furnale. Din minereu se prepara asa-numitele pelete care se trec in cuptorul electric. Ciclul de fabricatie este: minereu- pelete- laminate. Aceasta tehnologie de obtinere a fierului direct din minereu concentrat a fost cumparata de la firma germana "Korf Stahl AG".

32. Stresul gainilor
.  Animalele domestice sunt si ele afectate de stres, soldat cu efecte neplacute la fel ca si la oameni. De ex., purceii si viteii pierd in greutate, gainile nu mai oua, vacile dau mai putin lapte.

.  Niste studii efectuate pe gainile crescute in conditii de "sera" au demonstrat afectarea starii lor de sanatate mergand chiar pana la ... depresiune nervoasa. Cercetatorii care s-au ocupat de aceasta problema au cautat /si gasit/ o metoda de contracarare prin ... calirea embrionilor. Actionand cu frig asupra fatului ei obliga sistemul de aparare al organismului sa se "recupleze" [vorbim aici de conditiile de sera] si imunitatea pierduta sa fie recastigata.

.  [De aici putem intelege de ce produsele animaliere oferite de comertul "modern" pot fi extrem de toxice pentru consumatori.]

33. Vertebra de safir
.  Pentru a inlocui un os bolnav sau afectat, in chirurgie se folosesc de regula tesuturi osoase sau proteze metalice. Dupa o astfel de operatie, in special la coloana vertebrala, pacientii sunt condamnati la o lunga imobilitate. Niste specialisti din Harkov au rezolvat problema imobilitatii prin inventarea (inovarea, de fapt) unui inlocuitor al osului - un tip de ceramica de corindon. [Corindonul este un oxid natural de aluminiu, Al2O3, iar cel(e) artificial(e) are diferite denumiri, cum ar fi cea de electrocorindon pentru cel fabricat la Cluj, safir sintetic, etc. E vorba de aceeasi alumina dar cu alta structura.]
.  In privinta duritatii, aceste endoproteze nu sunt mai prejos ca diamantul, sunt mai usoare decat metalul si se lipesc literalmente de os, formand cu el un fel de monolit. Datorita tocmai acestui fapt, la numai o saptamana de la operatia pe coloana vertebrala, pacientii pot umbla.
.  S-au realizat la Harkov peste 100 de operatii de acest fel, de inlocuire de vertebre, toate reusite. Ca exemplu, un bolnav de radiculita, ce nu mai putea sa ridice nici receptorul telefonului, la numai o saptamana dupa inlocuirea unei vertebre cu alta de safir sintetic, se plimba prin salon iar la scurta vreme si-a reluat munca. Safirele de sinteza se fabrica din aceleasi materiale ca si ceramica de corindon [alumina], avand aceeasi duritate ca ea dar dupa o tehnologie diferita. Metoda s-a raspandit si in Moldova si Belorusia.

34. Aparat antiinfarct
.  Profesorul E. Meşalkin, Novosibirsk, a introdus in timpul operatiilor pe cord iradierea sangelui cu raza laser. Un colectiv din Reazan (de medici si ingineri) a realizat aparatul ce are un fir subtire de cuart ce se introduce in vena pacientului cu infarct miocardic si fluxul de sange e iradiat cu frecventa laserului cu heliu+ neon. Acest aparat amelioreaza aritmia, normalizeaza tensiunea si starea pacientului.

.  Acad. B. Petrovski foloseste laserul impotriva sclerozei. El a constatat ca raza verzuie a unui laser de mica putere provoaca resorbtia placilor sclerotice ce ingusteaza vasele de sange. In vasul afectat se introduce o sursa de lumina extrem de fina ce e adusa in apropierea placii sclerotice, fiind suficiente cateva minute de iradiere.

35. Clei in loc de sudura electrica
.  Scientisti ucrainieni au primit in 1985 Premiul de Stat al URSS pentru crearea unui clei numit "SPRUT".
.  Experimentarea lui s-a facut pe magistrala Baikal-Amur, la constructia de nave, in exploatarea si revizia flotei, la montarea conductelor de gaz si petrol. In orice situatie compozitiile de cleiuri au putut concura sudura electrica traditonala, uneori dovedindu-se superioare. Cleiurile lipesc solid zeci de tipuri de metale, aliaje, mase plastice, lemn si alte materiale de constructie. Pot fi lipite conducte, corpuri de nave, pana si motoare.

.  Noile cleiuri se folosesc la lipiri chiar si sub apa sau in mediu petrolier. Scafandrii au reusit sa lipeasca sparturi in bordurile navelor, sub linia de plutire si au facut revizii acvatice ale conductelor petroliere. Specialistii SUA au numit noua tehnologie drept revolutie in reparatii.
.  In prezent [probabil inainte de '89] specialistii din Kiev produc noi compozitii de cleiuri - polimeri din a doua generatie.  Acestea sunt un fel de sisteme de autoconsolidare, sustine Roman Veselovski [basarabean?], doctor in chimie. Structura suturii formate difera net de cea traditionala. [?!]

36. Frigider sau urcior?
.  [E o confuzie totala la ulcior/urcior si ulcea/ulcer in dictionar, contralogic]
.  Un lot de frigidere sui-generis - niste mari urcioare de lut - au fost produse de fabrica de Produse Ceramice din Sherabad, Uzbekistan. Mesterii locali sunt vestiti din vechime pentru vasele lor de lut capabile sa mentina apa rece chiar cand afara termometrul arata +40o.
.  Fratii Ashurbai si-au trecut productia artizanala pe baza industriala datorita cererii mari.

37. Leziuni si lariţă
.  Institutul de Silvicultura, sectia siberiana, a extras din rasina de larita o substanta care reglementeaza circulatia din tesuturile lezate si contribuie la vindecarea acestora.

38. Biomasa si benzina
.  Academia bielorusa, Iaroslav Paushkin, metoda si instalatie de laborator pentru obtinerea benzinei din biomasa. La o anume temperatura, presiune, compozitie a mediului gazos si anumiti catalizatori, dintr-un amestec de rumegus si apa se extrage pana la 30% benzina, motorina si chiar pacura. S-a constatat ca benzina aceasta bruta contine atat de multe hidrocarburi incat poate fi folosita si in petrochimie la fabricarea de polimeri.  
.  Pentru a obtine aceasta benzina nu trebuie taiate padurile caci in exploatarile forestiere actuale se pierde cam 40% masa lemnoasa sub forma de scoarta, aschii, frunzar, uscaturi. La acestea se adauga rumegus, tulpini de bumbac (nefolosite), milioanele de tone de frunze arse toamna, deseurile din ind. celulozei si hartiei, gunopaie menajere, etc.

39. Tesut osos fara calciu pentru transplant
.  Inst. de Traumatologie si Ortopedie, Leningrad [Petersburg], "R. Vreden". S-a creat un nou material pentru reconstituirea tesutului osos lezat. Se stie ca mineralele de tipul calciului si fosforului sunt deosebit de importante pentru formarea sistemului osos al organismului. Specialistii insa s-au straduit sa inlature -cu ajutorul acidului clorhidric- aceste minerale din tesutul osos destinat transplantului. Acest tratament aplicat osului de transplant il face neobisnuit de plastic!
.  El poate fi indoit, taiat sau modelat ceea ce este f. important pentru operatii. Mai mult, datorita unei conservari speciale, aceste transplanturi isi pastreaza insusirile timp de cateva luni si deci nu trebuie preparate de urgenta.
.  S-a folosit pentru corectarea pseudoartrozei congenitale a gambei, considerata in proportie de 50% din cazuri, incurabila. Materialul se foloseste si in alte clinici datorita capacitatii sale de a stimula regenerarea tesutului osos.

40. Bacterii "adormite"
.  Univ. din Moscova; E. Vorobiova si G. Hlebnikov au executat cercetari interesante in depresiunea Kolâma. Din roci cu varsta de aproape de 2 milioane de ani, de la mare adancime, au prelevat bacterii viabile. Numarul lor era de mii de celule pe gram de roca.
.  S-a confirmat astfel ca la aparitia unor conditii nefavorabile, unele microorganisme parca adorm si se afla in starea de anabioza timp de milioane de ani, fara sa-si piarda capacitatea de a reveni la viata.

[Destul de firesc te intrebi ce anume le intretine viata 2 milioane de ani? Aceeasi intrebare, cu raspuns mult mai complicat apare si la descoperirile (multiple) de broaste prinse in roci, unele roci f. vechi.]

mm

Mesaje : 211
Data de înscriere : 12/01/2011

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum